4 katlı binalar için insan asansörü tasarımı ve Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi vaka çalışması - Arslan, Ali (My University, 2024)
Marmara üniversitesi teknoloji fakültesi için son kullanıcılar üzerinde yapılan anket çalışması sonucu uygun asansör seçimi ve bu asansör sisteminin tasarım aşamaları anlatılmıştır. Ayrıca asansör tasarımının temel önceliği olan trafik hesabı ile de ihtiyaç duyulan asansör sayıları ve kullanım amaçları da bu yöntemle belirtilmiştirAnket sonuçlarına göre EN 81-20 insan ve yük taşıma amaçlı asansör standartlarından faydalanılarak, 630 kg 8 kişi kapasiteli yolcu asansörün tasarım aşamaları anlatılmış, insan asansörleri için elektrikli asansörlerin yük taşımacılığı için ise hidrolik asansörlerin kullanıcıların beklentilerine daha uygun olduğu tespit edilmiştir.

As a result of the survey conducted on the end users for Marmara University Faculty of Technology, the selection of a suitable elevator and the design stages of this elevator system are explained. In addition, the traffic calculation, which is the main priority of elevator design, and the number of elevators needed and their intended use are also specified by this method.According to the results of the survey, using EN 81-20 elevator standards for human and freight transportation, the design stages of the passenger elevator with a capacity of 630 kg 8 people were explained, and it was determined that electric elevators for human elevators and hydraulic elevators for freight transportation are more suitable for the expectations of users
Keywords: asansör tasarımı; Asansörler; Electric elevators; Elektrik asansörleri; elevator design; Elevators; traffic calculation; trafik hesabı