Ardahan'da meslek folkoru ve meslek eğitimi üzerine bir araştırma - İrmak, Cansu (My University, 2020)
İnsanlar, icra ettikleri meslekler etrafında çeşitli inanışlar, uygulamalar, terimler geliştirmiş ve mesleğe bağlı olarak ortak bir kültür etrafında birleşmişlerdir. Halkbilimi kadrolarından olan “meslek folkloru”, insanların meslekleri etrafında geliştirdikleri yaşamı, algıyı, kültürü ortaya koymaktadır. Türkler tarafından yüzyıllardır icra edilen hayvancılık, arıcılık gibi meslekler etrafında da köklü bir kültür ve yaşam şekillenmiştir.“Ardahan Yöresinde Meslek Folkloru ve Meslek Eğitimi Üzerine Bir Araştırma” başlıklı bu çalışmada, Ardahan özelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kaz yetiştiriciliği, arıcılık etrafında gelişen algı, yaşam ve halkbilimi ürünleri aktarılmış, mesleğin eğitiminin nasıl ve kimler tarafından bir sonraki kuşağa aktarıldığı üzerine durulmuştur. Hayvancılığa bağlı bir meslek olarak görebileceğimiz çobanlık ve peynircilik üzerinde de durulan bu çalışmanın verileri uzun süreli bir saha çalışması yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin büyük çoğunluğu derleme metinleri üzerinde düzenleme yapılmadan aktarılmış; kökenleri, yapıları ve işlevleri açısından anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Mesleklerin geçmişteki ve günümüzdeki durumları verilmiş, yapılan gözlem ve görüşmelerden hareketle mesleklerin ve beraberinde yaşatılan kültürün geleceği hakkında öngörülerde bulunulmuştur.

People have developed beliefs, practises, terms around their professions and they are united around common culture depending on their profession. “Occupational Folklore” ,one of the folklore stuff, which has presented life, perception and culture around their professions. A rooted culture and life which has been shaped around professions such as farming, beekeeping which have been performed by the Turkish for centuries.In this study titled ‘Occupational Folklore in Ardahan and a Research on the Vocational Education’, the perception, life and folklore products developed around cattle and ovine breeding, goose breeding and beekeeping were transferred in Ardahan region and it is focused on how and whom the occupational education can transferred to the next generation. The data of study in which shepherding and cheesemaking are considered as an profession related to farming have been obtained through long-term field work. Most of data have been obtained transferred without editing on compilation text, it has been tried to be made sense of their origins, structures and functions. The past and present situations have been given based on observation and conversation and predictions were made about the future of professions and their accompanying culture.
Occupational folklore in Ardahan and a research on the vocational education
Keywords: Ardahan; arıcılık; beekeeping; culture; Education; Eğitim; Farming; Hayvancılık; kültür; meslek folkloru; Mesleki eğitim; occupational folklore; Turkey; Türkiye; Vocational education