Amasra açıklarında (Güneybatı Karadeniz) aktif kütle kayması ve bunun bölgesel tektonik hareketlerle ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2004)
3 Eylül 1968 Bartın depremi, Karadeniz'in güneybatı kıyılarında aktif bindirme faylanmasına ilişkin ilk kanıtları sağlamıştır. 1998 yılında, Akçakoca Bartın arasında kalan alan açıklarında, denizden alınan 500 km uzunluğa ulaşan profillere dayalı sismik veriler, şelf çökellerinin bindirme faylanmasına bağlı aşırı dikleşmesi sonucu oluşan kütle kaymalarının belirlenmesinde yararlı olmuştur. Karadaki drenaj sistemi, faylanma ve jeolojik yapının karşılıklı etkileşimine bağlı olarak şekillenmiştir. Bunun sonuçları kıyı ötesi şelfte de açıkça, izlenebilmektedir. Deniz tabanında yer alan, kilometrelerle ifade edilen büyüklükteki batimetrik oluşuklar, bütünsel olarak davrananbir çökel bloğunun önceki bir dönemde kaydığını ve daha sonra gömüldüğünü gösterir. Kayan bloğun kaynak alanı jeoloji haritalarında da görülebilmektedir. Günümüz kıyı çizgisinin çok uzağında yer alan Pliyosen yaşlı çökellerde görülen oyma ve aşınmaya ilişkin oluşuklar ve drenaj sistemi, deniz düzeyinin o dönemlerde bugün olduğundan daha düşük olduğuna işaret eder.
Keywords: Jeoloji