Türkiye’deki üniversitelerde kullanılan akademik kostümlerin teknik ve görsel analizi - Gönül, Z. İrem Sabanuç (My University, 2008)
Araştırma, Türkiye’deki üniversitelerde Akademik giysilerin model seçimlerinin gözlemlenmesine dayanan ve nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bir alan araştırmasıdır. Akademik giysilerin günümüzdeki durumu ve biçimsel özellikleri ile ilgili bir gözlem ve değerlendirme yapabilmek icin, kullanılmaya başlandığı 12. yüzyıldan günümüze kadar geçirdiği tarihsel sürecinin ve Anadolu’daki tarihsel izlerinin incelenmesi, konunun özümsenebilmesi açısından önemli rol oynamaktadır. Çalışma kapsaminda, cübbenin Anadolu tarihindeki yeri incelenecek ve üniversitelerin kuruluşundan günümüze kadar devam eden tarihsel süreç anlatılacaktır. Kuruluş yıllarına göre belirlenen yirmibir üniversitenin Rektör, Öğretim Üyesi ve Öğrenci giysileri konu için kaynak olarak seçilmiştir. Bu üniversitelerin Akademik kostümleri incelenecek ve Türkiye üniversitelerinin Akademik giysi seçimindeki genel eğilim, ortak özellikler tespit edilerek tasarım ögeleri kapsamında değerlendirilecektir. Araştırma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, üniversitelerin kuruluşundan günümüze kadar gelişen tarihsel süreç ve Akademik giysinin kullanılmaya başlaması ile ilgili süreç anlatılacaktır. İkinci bölümde ise Akademik giysinin yurt dışında ve Türkiye’deki tarihsel gelişimi incelenecektir. Üçüncü bölümde, Türkiye’deki Akademik giysilerin teknik ve görsel analizi yapılacaktır. Türkiye’de kurulan ilk yirmibir üniversitenin Akademik giysi çizimlerine ve giysilerdeki genel eğilimi tespit etmek için hazırlanan tabloya yer verilecektir. Elde edilen verilerin, kültürel geçmiş beraberinde, yurt dışındaki örneklerle de karşılaştırılmasıyla genel bir değerlendirme yapılacaktır. Dördüncü bölümde ise teknik ve görsel analiz yapılırken esas alınan tasarım ilkeleri üzerinde durulacaktır.

This research is a fieldwork conducted through qualitative methods, which relies upon an observation of the forms of academic costumes preferred in Turkish universities. For a comprehensive evaluation of the current forms and patterns of the academic costumes, it is crucial both to historically trace its Anatolian past as well as to study what these patterns have gone through since the 12th century when they first appeared. Throughout this study, the role of the gown in Anatolian history will be examined whereby the period from the foundation of the universities onwards will be focused on. The material presented in this work is based upon a chronological selection of 21 universities regarding their preferences in academic costumes of their rector, faculty and students. Academic costumes of these universities will be examined with reference to the general tendencies in preferences and to the similarities in design components. The research consists of four chapters. The first chapter explores the historical period from the foundation of the universities onwards when the use of academic gown appeared for the first time. The following chapter investigates the historical development of the academic gown in Turkey and abroad. The third section goes on with a technical and visual analysis of the academic gowns. The drawings of the academic gowns of the oldest 21 universities established in Turkey will be presented with a table identifying general tendencies in the gowns. The data obtained will be utilized towards an overall evaluation based on a comparative outlook focusing on examples from abroad with their cultural past. The final part of the research addresses the design principles which are taken into consideration during the technicl and visual analysis.
Keywords: Hazır Giyim; Tekstil