Yüksek Gerilim Kabloları için Güvenilir Mekanik Konektör Tasarımı ve Direnç Kontrol Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Yüksek gerilim kabloları, elektrik iletim şebekelerinin ve özellikle de elektrik dağıtım şebekelerinindeğişmez ve en önemli parçalarıdır. Bu kabloların uzunluğu sınırlı olduğundan enerji hatlarınındevamlılığını sağlayacak kablo bağlantı mekanizmaları kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada, elektrikiletiminde yüksek gerilim kablo sistemleri için bağlantı elemanı olarak kullanılan mekanik konektörlerinoptimum özelliklere sahip tasarımının geliştirilmesi ve prototip üretimi amaçlanmıştır. Bu amaçdoğrultusunda konektörün bozunma mekanizmaları ve konektör tasarım gereksinimleri araştırılarak 4 farklıtasarım geliştirilmiştir. Bu mekanik konektörler, 154 kV’lık taşıma kapasitesi ve 700 ±100 mm2 kesit alanıözelliklere sahip bakır kablolar için geliştirilmiş olup tel kesitine göre yapılandırılabilir niteliktedir.Geliştirilen tasarımlar matematiksel modelleme ortamına aktarılarak mukavemet analizleri yapılmış yerdeğiştirme (m) ve güvenlik katsayıları incelenmiştir. Mukavemet sonuçlarının uygunluğunun incelenmesitakiben tasarımların kanıtlaması için üretimi yapılmıştır. Güç sistemi ve konektörlerin bulunduğu yüksekgerilim hattından oluşan test düzeneği üzerinde 70’şer dakikalık 50’şer yük çevrim testi yapılarak direnç,akım ve gerilim değerleri gözlemlenmiştir ve uygunluğu (VDE 0220 ve CENELEC standartlarına uygun)incelenmiştir.

High voltage cables are the most important and unchangeable parts of electricity transmission networks and especially electricity distribution networks. Since the length of these cables is limited, it is necessary to use cable connection mechanisms to ensure the continuity of power lines. In this study, it is aimed to develop the optimum design and prototype production of mechanical connectors used as connecting elements for high voltage cable systems in electrical transmission. For this purpose, 4 different designs have been developed by investigating the degradation mechanisms of the connector and the connector design requirements. These mechanical connectors have been developed for copper cables with a carrying capacity of 154 kV and a cross section of 700 +-100 mm2 and are configurable according to the wire cross section. The developed designs were transferred to the mathematical modelling platform and their strength analysis was made and the displacement (m) and safety coefficients were examined. After examining the suitability of strength results, prototypes of designs were produced. Resistance, current and voltage values were observed by performing 50 load cycle tests for 70 minutes and their suitability (in accordance with VDE 0220 and CENELEC standards) was examined.
Reliable Mechanical Connector Design and Resistance Control Analysis for High Voltage Cables