Süreç yönetimi uygulamalarına katılım ile iş tatmini ve örgüte bağlılık ilişkisi: Bir kamu işletmesi üzerine araştırma - Keleş, Nevin (My University, 2010)
Süreç yönetiminin, ülkemizdeki kurumsal gelişim girişimleri içinde hem özel sektör hem de kamu sektöründe önemli bir yeri bulunmaktadır. Kurumsal kaynakların ve çalışanların etkili ve şeffaf bir şekilde sürekli gelişimini sağlamaya yönelik olarak kamu sektöründe süregelen çalışmalar yapılmaktadır. Kurum faaliyetlerinin yürütülmesinde en önemli kaynak olarak görülen çalışanların, sözkonusu bu gelişimle meydana gelen değişim içinde iş tatmini ve örgüte bağlılıklarının arttırılması önemlidir. Çalışanların iş tatmini ve örgüte bağlılıklarını arttırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Süreç yönetimi kapsamında yapılan çalışmaların da, hazırlanan iş süreçlerinin anlaşılması, kontrol edilmesi ve iyileştirmesi için çaba sarfeden çalışan üzerinde iş tatmini ve örgüte bağlılığı arttırıcı bir yöntem olacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada; süreç yönetimi uygulamalarına katılım ile iş tatmini ve örgüte bağlılık ilişkisi araştırılmıştır. Bu doğrultuda, araştırma, süreç yönetimi kapsamında çalışmalar yapan kamu sektöründe faaliyet gösteren bir kurumda yapılmıştır. Araştırma sonucunda, süreç yönetimi uygulamalarına katılım durumuna göre uygulamaların hepsine katılan çalışanların iş tatmin düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Süreç Yönetimi uygulamalarına katılım durumlarına göre duygusal bağlılığın ise diğer örgüte bağlılık ifadelerine göre daha etkin olduğu gözlenmiştir.

Process management is one of the tools for has an important role in organizational development in both public and private sector as well in our country. In public sector there are remarkable demands for studies focusing on resource utilization efficiently and on development of employees. While changes occur in a organization, whether it is a public or private, it is important to increase job satisfaction and organizational commitment of the employees, the most important resources in organizational activities. There are various methods used to increase employees satisfaction and organizational commitment. The actions done within the context of process management such as understanding, preparing, improving job processes has an positive effect on employees who need job satisfaction and commitment. The purpose of this thesis is to discuss whether the participation of employees in process management applications has an relationship on job satisfaction and organizational commitment. A quantitative research has been studied in a public organization. According to the research results, among the people who joined the process management applications, it has been found that there is an increasing effect on the job satisfaction of people participated in the all of applications. As to organizational commitment, among the people who joined the process management applications, it has been observed that the variable of affective commitment to the organization is more remarkable factor compared to other commitment variables.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini; Örgütsel Bağlılık; Süreç Yönetimi