TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARİNİN DİJİTAL PEDAGOJİK YETERLİLİKLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı "Eğitimde Fırsatları Arttırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi" (FATİH) Projesi ile gündeme gelen teknolojik değişimler kapsamında Türkçe öğretmen adaylarının dijital araçları kullanabilme/oluşturabilme yeterliliğini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış olup kesit alma yoluyla anlık ölçme tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen "Öğretmen Adaylarının Dijital Pedagojik Yeterlilikleri Ölçeği" kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, Türkçe öğretmeni adaylarının proje kapsamında hangi açıdan eksik olduklarını ve öğretmen adaylarının eğitimlerinde nelere öncelik verileceğini ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak Türkçe öğretmeni adaylarının öğretimsel ve web dijital pedagoji alanlarında yüksek düzeyde yeterliliğe, genel dijital pedagoji alanında ise orta düzeyde yeterliliğe sahip oldukları görülmüştür. Diğer yandan araştırmada bilgisayar ve interneti iyi düzeyde bilen öğretmen adaylarının dijital pedagoji bakımından da yeterli düzeye sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca erkek öğretmen adaylarının genel dijital pedagoji ve web dijital pedagoji alanlarında kız öğretmen adaylarına göre daha yeterli olduğu, 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinin dijital pedagojik yeterliliklerinde ise herhangi bir fark olmadığı görülmüştür. Bu süreçte elde edilen sonuçlar olası tartışmaya açık olup, araştırma kapsamında projenin daha verimli hale getirilmesi için projeyi uygulayacak olan öğretmen adayları ile ilgili durum tespiti yapmak amaçlanmıştır

The purpose of this study is to determine the competencies of preservice Turkish teachers to use/create the digital tools within the context of technological changes brought to agenda within the scope of “Act of Increasing Opportunities and Improving Technology in Education” (FATIH) nominated as a digital change project of our country. Pre-service teachers studying in the 3rd grade and 4th grade at the Department of Turkish Language Teaching constitute the sample of the research. In this research survey model has been used and instantaneous measurement has been preferred. “Digital and Pedagogic Competencies Scale of Pre-service Teachers” which was developed by researchers as a data collection tool has been used. The acquired findings revealed what pre-service Turkish-language teachers lack and what to be focused on during the education of pre-service teachers. As a result, it is seen that pre-service Turkish-language teachers have a high level competency in educational digital pedagogy field and web digital pedagogy while they have medium level competency in general digital pedagogy field. The research has also shown that preservice teachers with a good knowledge of computer and internet have an adequate level competency in digital pedagogy as well. In addition, male students have been seemed to be more competent in general digital pedagogy and web digital pedagogy fields when compared to the female ones. The research has shown that there is no difference between the competencies of 3rd and 4th grade students. The results acquired during this process are open to discussion and in order to make the project more efficient within the scope of research, it is intended to determine the situation of pre-service teachers that are going to apply the project. Key Words: Pre-service Turkish-language teachers, digital pedagogy, competency, FATIH Project
THE DIGITAL PEDAGOGIC COMPETENCIES OF PRE-SERVICE TURKISH-LANGUAGE TEACHERS