Son Telgraf Gazetesi (1924- 1925) - Kırılmaz, Gülin (My University, 2014)
Çalışmamızda, cumhuriyetin ilk yılları olan 1924-1925 tarihleri arasında yayınlanan Son Telgraf isimli gazete her yönü ile değerlendirilmeye çalışılmıştır. Son Telgraf, 14 Haziran 1924 tarihinden 5 Mart 1925 tarihine kadar İstanbul’da yayınlanan günlük gazetedir. Fakat uygulanan abonman yöntemi ile gazete İstanbul dışında Türkiye’nin diğer şehirlerindeki ve yurtdışındaki abonelerine ulaştırılmaya çalışılmıştır. Gazeteye fiziki açıdan baktığımızda sayfa düzeni 7 sütuna ayrılmış olup ilk çıktığı sayıdan son sayısına kadar dört sayfa çıkarılmıştır. Gazete, çıktığı dönemde meydana gelen siyasi konulara önem veren siyasi nitelikli bir yayın olma özelliği gösterirken sosyal, ekonomik, sağlık ve kültürel alanda yer alan önemli haberlere de yer verilmiştir. Son Telgraf, bu haberleri tarafsız bir yayın politikası izleyerek halka ulaştırılmıştır. Yine önemli yazarlarının yazdığı köşe yazıları ile halkın menfaatleri savunulduğu gibi halkın menfaatlerini zedeledikleri düşünülen şahıslar eleştirilmekten geri durulmamıştır. Gazetenin Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını destekleyen bir politika takip etmesi ise hükümet ile arasının açılmasına neden olurken buna birde devlet kademesinde önemli görevlerde bulunan şahısların eleştirilmesi eklenince dönemin muhalif gazetesi olarak nitelendirilmiştir. İzlediği bu yaklaşım ise gazetenin kapatılmasını beraberinde getirmiştir. 1924-1925 yılları arasında meydana gelen olayları en ince ayrıntıları ve farklı bir bakış açısıyla tekrar ele almak için Son Telgraf Gazetesi bu dönemi çalışan kişilerin bakması gereken bir özellik taşımaktadır.

İn our study the first years of the republic, published between 1924-1925 with every aspect of the newspaper called Son Telgraf has been studied. Son Telgraf, 14 June 1924 until 5 March 1925 is a daily newspaper published in İstanbul. However, with the method applied newspaper subscription outside of İstanbul in Turkey and abroad in other cities have tried to reach their subscribers. Looking at the physical aspects of the newspaper lage layout is divied into 7 column first appeared in the latest edition of the number was increased four pages. Newspaper, political issues occuring in the period when a political one being broadcast feature, which shows the importance of social, economic, health and cultural fields are also given the important news. Son Telgraf a nonpartisan publication of this notice was sent by pursuing public. Again with major authors wrote a clumn defending the interests of the people as individuals that are thought to damage the interest of the people being critized back were ignored. Newspaper supporting the Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası to pursue a policy at odds with the goverment involce a while on this important mission at state level which individuals are added to this criticism was characterized as opposition newspapers of the period. If followed this approach has brought about the closure of the newspaper. Events that occurred between 1924-1925 the fine details and a different perspective to regain Son Telgraf newspaper look of the people running this term carries a feature you need.
Keywords: Cumhuriyet Tarihi; Gazeteler; Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası; Türkiye