TÜRKİYE’DEKİ 60-72 AYLIK ÇOCUKLARDA DUYGU DÜZENLEME BECERİLERİNİN EGO SAĞLAMLIK DÜZEYLERİNE GÖRE İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Erken çocukluk döneminde zor durumlarla baş eden çocuklardaki egosağlamlığının oluşmasında, duygusal düzenlemenin önemli bir etken olduğusöylenebilir. Bu araştırmanın amacı duygu düzenleme becerilerinin egosağlamlık düzeyi ile ilişkisini Türkiye’deki okul öncesi dönemi çocuklarındaortaya koymaktır. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmanınçalışma grubunu 2015-16 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilindekianaokullarına devam eden, 60-72 aylık 288 çocuk oluşturmaktadır. Veritoplama araçları olarak "Kişisel Bilgi Formu", "Çocuk Ego Sağlamlığı Ölçeği"ve "Duygu Düzenleme Ölçeği" kullanılmıştır. Sonuçlar, okul öncesi dönemçocuklarda duygu düzenleme becerilerinin ego sağlamlık düzeyine görefarklılaştığını ortaya koymuştur. Yaş ve cinsiyet değişkenlerinin iseçocukların ego sağlamlık ve duygu düzenleme becerileri ile ilişkisi olmadığıbulunmuştur. Ayrıca cinsiyet, yaş ve duygu düzenleme becerisinin egosağlamlık düzeyi üzerindeki birlikte ilişkisi incelendiğinde, bu üç değişkeninbirlikte ego sağlamlık düzeyi ile ilişkili olmadığı bulunmuştur.

It could be stated that emotional self regulation is an important factor to built resilience in children who have suffer with adversity early in life. The aim of this research is to investigate the relationship between emotion regulation skills and ego resiliency levels in Turkish preschoolers. The study group of the research, which was designed in survey method, consisted of 288 children of 60-72 months who were attending preschools in 2015-16 academic year in Istanbul city. The “Personal Information Form”, the “Children’s Ego Resiliency Scale” and the “Emotion Regulation Checklist” were used as data collection tools. The results indicated that emotion regulation skills differs according to ego resiliency level of preschool children. Age and gender variables were found not to be related to children's ego resiliency and emotion regulation skills. Furthermore, when we examine the association of gender, age, and emotional regulation on the level of ego resiliency, it is found that these three variables are not related to ego resiliency together.
THE INVESTIGATION OF EMOTION REGULATION SKILLS ACCORDING TO EGO RESILIENCY LEVELS OF 60-72 MONTHS OLD TURKISH PRESCHOOLERS
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Psikoloji