Müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı dersine yönelik çalgı çalışma alışkanlıklarının incelenmesi - Kement, Özgür (My University, 2018)
Çalgı eğitiminde çalgı çalışma temel bir prensiptir. Bireyin bireysel çalışma sürecini etkili kullanması, çalgı eğitimininde önemli bir disiplindir. Çalışmadan maksimum derecede verim elde etmek için, zamanın etkili bir şekilde kullanılması gerekliliğinden, müzik öğretmeni adaylarının çalgı çalışma alışkanlıklarının saptanması ve demografik faktörler arasındaki ilişkisinin incelenmesi amaçlanmış, bu doğrultuda tarama modeli kullanılması uygun görülmüştür. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi sans Programında 1. 2. 3. ve 4. Sınıflarda öğrenim gören 126 müzik öğretmeni adayı ile yapılan bu araştırmada gerekli verileri elde etmek için 2 temel veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar, araştırmacı tarafından oluşturulan, öğrencilerin demografik özelliklerinin yer aldığı “Kişisel Bilgi Formu” ve Küçükosmanoğlu ve arkadaşları tarafından 2016 yılında oluşturulan 18 maddelik “Bireysel Çalgı Çalışma Alışkanlıkları” ölçeğidir. Verilerin analizinde frekans, yüzde dağılım, t-testi, Kruskal-Wallis H testi, Mann-Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi (One-WayAnova) ve Pearson Korelasyon Katsayısı değerleri alınmıştır.Elde edilen bulgulara bakıldığında öğrencilerin, çalgı çalışma alışkanlıklarında olumlu bir algı düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir. Ölçeğin tüm alt boyutlarınında bu sonucu desteklediği görülmektedir. Ölçek bağımsız değişkenler ile incelendiğinde; öğretmen olma isteği, sınıf ve çalgı çalışma mekanına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılaşmanın olmadığı, cinsiyet, mezun olunan lise türü, bireysel çalgı, çalışma süresi ve çalışma sıklıkları değişkenleri ile anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

Instrument training is a basic principle in instrumental study. The individual's effective use of the individual work process has a big importance in instrument training. It is critical to use the time efficiently, in order to obtain the maximum level of productivity in the study. And to determine the relation between demographic factors and the study of musical teacher candidates' musical work habits, it was deemed appropriate to use the screening model.Two basic data collection tools were used to the students who are enrolled in Marmara University Fine Arts Education Department of Music Studies undergraduate programme, which are a total of 126 music teacher candidates; at 1st, 2nd, 3rd and 4th year of their studies. These basic data collection tools are the 18-item Individual Instrumental Work Habits scale created by the researcher and by Küçükosmanoğlu and colleagues in 2016, where the demographics of the students are included. In the analysis of the data, frequency, percentage range, t-test, Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney U test, one way ANOVA (One-WayAnova) and Pearson Correlation Coefficient values were taken.According to the findings, it is proven that the students had a positive perception level in musical work habits. It can be seen that all sub-dimensions of the scale supports this result. When the scale has been examined with real independent variables, there were no statistically significant differences about the desire to become a teacher; class and instrument, gender, graduated high school type, individual instrument, study duration and frequency of study.
Keywords: Algı Music Teacher Candidates; Çalgı Çalışma Alışkanlıkları; Çalgı eğitimi; Eğitim ve çalışma; Eğitim ve öğretim; Instruction and study; Instrument Education; Instrumental Study Habits; Music; Musical instruments; Müzik; Müzik aletleri; Müzik Öğretmeni Adayları; Öğrenim ve öğretim; Perception; Study and teaching