Küreselleşme ve Ulusötesi Şirketlerin (TNCs) Yeni Açılımları - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Özet: Ulusötesi şirketlerin (TNCs) geçirdiği evrim ve küreselleşme sürecindeki farklılaşan faaliyetleri bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır.Klasik işbölümü, yeni iş bölümü ve küreselleşme olarak üç temel devrede özetlenebilecek olan TNCs evrimi küresel aşamada yeni açılımlar sergilemiştir.Klasik işbölümü evresi emperyalizm uygulamalarının gözlendiği hammadde kaynaklarının gelişmekte olan ülkelerden devşirildiği dönemdir. Yeni işbölümü ve ardından küreselleşme aşamasında ise temel olarak ucuz işgücü, teknik olanaklar ve ulaşım ve iletişim teknolojileri belirleyici olmuştur. Elde edilen bulgulara göre, TNCs şirket ele geçirmeler ve birleşmeleri (evlilikler) uluslararası merkezileşme göstergesi olurken, bilgisayar, biyoteknoloji ve iletişim teknolojileri alanlarındaki yatırımların yığılması ise uluslararası yoğunlaşma düzeylerini göstermesi açısından küreselleşme sürecindeki dikkat çekici unsurlardır.

Abstract: It is necessary to understand the structure of TNCs and non financial Internationalization of capital that research Foreign Direct Investments. There are three stages in the world economy in terms of internationalization: classic division, new division of labour and globalization era. In the classical division era, imperialism had been taken raw material (as an commodity) from the less development countries. After that, at the new division and globalization stages, cheap labour, technical possibilities and transport and communications system are determined in the world economy. After the globalization process, many statistics show that TNCs are centralized because of competing with themselves and intensified because of being invested in computer, biotechnology and telecommunications.
Globalization and New Expansions of Transnational Corporations (TNCs)