Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nün tarihçesi ve tanıtımı - Çağatay, Ubeydullah (My University, 2006)
MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ GRAFİK BÖLÜMÜ’NÜN TARİHÇESİ VE TANITIMI” (YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİ) Günümüzde sanat eğitimi, kurumsal yapılanmalarını tamamlamış, zaman içinde yaklaşım ve yöntemleriyle kendi ekollerini oluşturmuş kurumlar tarafından verilmektedir. Bu bağlamda Türkiye’de modern anlamda sanat eğitimi konusunda öncülük eden kurumlardan biri olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin tarihsel sürece katkısı ve sanata dair bilinç oluşumunda oynadığı rol reddedilemez. MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve Grafik Bölümü’nün tarihsel gelişimi ve günümüzdeki yapılanması, benzer kurumlar için de örnek oluşturmaktadır. Bu bakımdan kuruma ilişkin bilimsel literatür oluşturmak, Türk sanat eğitimi için önemli bir uğraş olacaktır. Bu çalışmada MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve özelde Grafik Bölümü’nün tarihi geçmişi, yapılanması ve Türk Sanat hayatı içindeki yeri üzerinde durulmuş; elde edilen bilgi ve belgeler ışığında yeni medya ortamlarının da kullanılarak kurum ile doğrudan ilgilileri veya üçüncü şahısları bilgilendirme amacıyla bir etkileşimli disk hazırlanmıştır. Bilgi ve belgelere ulaşılırken kurumun geçmişi, yaşayan tanıklar ile görüşmeler aracılığıyla da pekiştirilmiştir. Bu görüşmeler hem basılı kopyanın, hem de etkileşimli disk’in içeriğinde yer almaktadır.

Today, the art education is given by the institution that has been created own knowledge and scholarship by its own approach and technique. In this context, we can not dismiss the role of The Marmara University, Faculty of Fine Arts, one of the pioneer institutions, to the historical background of Turkish artistic life and art education. The MÜ Faculty of Fine Arts and Graphic Department’s historical development and scholar structure is a kind of example to the other same kind of instutions. Infact, making the scientific litracy about the institution is an important occupation for Turkish art education practice. In this study, The MÜ Faculty of Fine Arts and especially Graphic Department’s historical background, educational structure and the place of Turkish art life is examined, and, an interactive medium, CD, is designed for informing the other relevants, with the knowledge and documents reached during researches and intervieves. This intervieves given as an addition at the end of study, and also placed into the intractive disc.
Keywords: Grafik_Tanıtım; Güzel Sanatlar_Tanıtım