Yükseköğretim seviyesinde Çin-Türkiye ilişkileri: Akademik İpek Yolu’nun Türkiye yansımaları - ERMEYDAN, BURCU (My University, 2023)
Çin’in uluslararası arenada yükselişi, Kuşak ve Yol Girişimi’nin Türkiye için olası etkileri ve iki ülke arasında kurulacakbağların güçlenmesi Türk dış politikası ve ekonomisi için önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Özellikle Türkiye’ninortaya koyduğu Yeniden Asya Girişimi kapsamında Çin ile her boyutta kurulacak ilişkiler büyük önem arz etmektedir. Bununyanında, Çin ve Türkiye ilişkilerine ilişkin literatür henüz yeterince gelişmemişken, yükseköğretim düzeyinde ikili ilişkilerinetkilerine odaklanan çalışmalar da oldukça azdır. Oysa Çin, tüm dünya için önemli bir yabancı öğrenci kaynağı olmanınyanında, araştırma süreçlerinde ileri teknoloji ve altyapı kullanımı ile önemli bir akademik araştırma odağı haline gelmeyebaşlamıştır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı Çin-Türkiye ilişkilerini yükseköğretim seviyesinde ele alarak, Türkiye’dekiyükseköğretim kurumları seviyesinde Türkiye-Çin ilişkilerimin ne ölçüde temsil edildiğini ve Çin’in ne ölçüde araştırıldığınısorgulamaktır. Bu soruları cevaplamak amacıyla Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarda eğitim alan Çinli öğrenciler, Çinaraştırmalarına odaklanan araştırma merkezleri ve akademik yayın sürecinde araştırma işbirlikleri başta olmak üzere şu üçtemel parametreye odaklanmaktadır. Buna göre çalışmanın temel çıkarımı, iki ülke arasında artan ilişkilerle de doğru orantılıolarak, son dönemde Türkiye’de yükseköğretim seviyesinde, Çinli öğrenci hareketinin ve iki taraflı araştırma işbirliklerinin degeliştiği yönündedir. Mevcut veri ve analizler ışığında çalışma, Türkiye-Çin ilişkilerine alternatif bir bakış açısı sunarak, ikiülke arasında yükseköğretim ve araştırma işbirliğinde ikili ilişkilerin güncel durumu ve derinleştirilmesi yapılması gerekenlerhakkında bir değerlendirme sunmayı hedeflemektedir. Bunu yaparken, Akademik İpek Yolu kavramını ve genel olarakTürkiye-Çin ilişkilerinin derinleştirilmesinin fizibilitesini dolaylı olarak tartışmaktadır

Abstract: The rise of China in the international arena, the possible effects of the Belt and Road Initiative for Turkey, and thestrengthening of the ties between the two countries have become critical discussions for Turkish foreign policy andeconomy. Especially within the scope of the Asia Anew Initiative put forward by Turkey, the relationship in all dimensionswith China is getting more critical. In addition, while the literature on China and Turkey relations is not developed enough,studies focusing on the effects of bilateral relations at the higher education level are very few. However, besides being anessential source of international students for the whole world, China has become an important academic research centerwith advanced technology and infrastructure in research processes. In this context, this study aims to examine therelationship between China and Turkey at the higher education level. It questions the extent to which Turkey-Chinarelations are represented at the level of higher education institutions in Turkey and to what extent China has beenresearched. In order to answer these questions, it focuses on Chinese students studying in higher education institutions inTurkey, research centers focusing on Chinese studies, and research collaborations in the academic publication process.Accordingly, the study's main conclusion is that the Chinese student movement and bilateral research collaborations haverecently developed at the higher education level in Turkey. In the light of existing data, the study aims to present analternative perspective on Turkey-China relations and assess the current state of bilateral relations and steps to be takenfor deepening collaborationin higher education and research. In doing so, it indirectly discusses the concept of theAcademic Silk Road and the feasibility of deepening Turkey-China relations.
Keywords: Çin-Türkiye İlişkileri; Yükseköğretim; İşbirliği; Akademik İpek Yolu; China-Turkey Relations; Higher Education; Cooperation; Academic Silk Road