Çizgi filmlerin fen eğitimine entegrasyonu : durum çalışması - Yıldız, Venüs (My University, 2023)
Bu çalışma eğitim paydaşlarının görüşleri doğrultusunda tematik çocuk kanallarında yayınlanan çizgi filmlerin 5E öğrenme modeline uygun olarak fen eğitimindeki kullanımını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda ilk aşamada çalışma kapsamına alınacak çizgi filmler belirlenmiştir. Çizgi filmlerin tespitinde 3-8. sınıf öğrencilerinin, çeşitli hizmet sürelerine sahip fen bilimleri öğretmenlerinin ve fen eğitimi alanında çalışan öğretim üyelerinin görüşleri alınmıştır. Görüşlerden elde edilen veriler birlikte değerlendirilerek “Luna’nın Bilim Dünyası, Rafadan Tayfa, Pırıl, Aslan ve Bulmaca Kulesi” isimli beş çizgi filmin fen konularını bilimsel bir bakış açısıyla ve sorgulatarak olayların içinde işlediği tespit edilmiştir. Belirlenen çizgi filmlerin fen bilimleri derslerinde kullanımı 2018 Fen Bilimleri Öğretim nın konu alanı, ünite ve konuları çerçevesinde değerlendirilmiş ve 5E öğrenme modeline göre nasıl kullanılabileceği incelenmiştir. Bu analiz ile çizgi filmlerin ders materyali olarak kullanılabilir sahne bilgileri, kaçıncı sınıfta ve hangi konuda kullanılabileceği, ayrıca çizgi filmden 5E’nin hangi aşamasında yararlanılabileceğine dair planlama yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre belirlenen çizgi filmler %65 oranı ile 5. sınıf ve %64,7 oranı ile en çok 4. sınıf konularına, %40,9 oranı ile en az 8. sınıf konularına entegre edilmiştir. Son aşamada çizgi filmlerle yapılandırılmış örnek bir ders tasarımının nasıl uygulanabileceğini ortaya koymak için 8. sınıf basit makineler konusuna uygun “Pırıl” ve “Aslan” çizgi filmlerinden elde edilen sahne ve problem senaryolarıyla örgün programın uygulandığı süre ve konuya uygun bir öğretim planı hazırlanmıştır. Tasarlanan ders öğretimi 8. Sınıftaki gönüllü sekiz öğrenciye uygulanmış ve öğrencilerin ders öğretimine yönelik görüşleri alınmıştır. Uygulama sonunda öğrencilerin çizgi filmlerle yapılandırılmış ders öğretimi hakkında olumlu görüşler ifade ettikleri belirlenmiştir.

This study aims to demonstrate the utilization of animated cartoons broadcasted on thematic children's channels in science education in accordance with the 5E learning model, based on the perspectives of educational stakeholders. In order to achieve this objective, the initial stage involved the identification of the animated cartoons to be included in the study. To ascertain the appropriateness of the chosen cartoons, viewpoints were solicited from students in grades 3-8, science educators with diverse instructional experience, as well as faculty members engaged in the field of science education. The data obtained from the opinions were collectively evaluated, and it was determined that five cartoons named Luna’nın Bilim Dünyası”, “Rafadan Tayfa”, “Pırıl”, “Aslan”, and “Bulmaca Kulesi effectively incorporate scientific concepts in a questioning manner with a scientific perspective. The use of selected animated cartoons in science education was evaluated within the scope of the 2018 Science Education Curriculum, considering subject areas, units, and topics, to examine how they can be employed in line with the 5E learning model. Through this analysis, the appropriate scenes from the cartoons that can be used as teaching material, which grade and topic they can be used in, and how they can be utilized in which stage of the 5E model were planned. The analysis results indicated that the identified cartoons were integrated into 5th-grade topics with a rate of 65% and 4th-grade topics with a rate of 64.7%, while their integration into 8th-grade topics was relatively lower, with a rate of 40.9%. In the final stage, a practical instructional plan was prepared, tailored to align with the duration and topic covered in the formal curriculum, to demonstrate how a structured lesson design can be effectively implemented using animated cartoons. The plan specifically focused on the 8th-grade topic of simple machines, and was developed by using the scenes and problem scenarios derived from the cartoons named Pırıl and Aslan. The designed instructional plan was implemented with eight voluntary students in 8th grade, and their feedback regarding the relevant instructional lesson was collected. Following the completion of the implementation, the findings revealed that the students expressed positive opinions on the integrated use of animated cartoons within the structured lesson instruction.
The integration of cartoons in science education : case study
Keywords: 5E; Animated cartoons; Animated films; Bilim; Çizgi film; Çizgi filmler; Fen eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Science; Science education; Study and teaching