Çok uluslu işletmelerin izlenim yönetimi : Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu işletmeler üzerine bir inceleme - Güregen, Esra Pelin (My University, 2020)
Günümüz bilgi çağında bireyler, sınırlı zaman ve bilişsel kapasiteleriyle adeta çevredeki ileti bolluğuna karşı savaş vermektedirler. Çevremizi duyu organlarımızla algılar ve onların belleğimizde bıraktığı “iz”lerle anlamlandırırız. Algılama sürecimizi etkileyen pek çok faktörün varlığı, aynı uyaranlar darklı izler bırakmasına neden olur. Zihindeki bu izlerin istenen doğrultuda oluşumu ve yönetimi, kurumların hedef kitleleri ile oluşturdukları iletişim için hayati bir öneme sahiptir. Kurumun nasıl olduğundan daha önemli olan hedef kitlelerce nasıl algılandığı, kurumun tüm iletişim ve etkileşim çalışmaları sonucunda eoluşur. Kurumların da tıpkı insanlar gibi yaşayan bir organizma olarak düşünülmesi sonucu geliştirilen kurumsal izlenim yönetimi kavramı; kurumun tüm ticari, ticari olmayan, bilinçli, bilinçli olmayan, kurumla ilgili olan yahut olduğu düşünülen en küçük enformasyon parçasının bile yönetilmesini kapsayan bir süreçtir. Bütüncül, tutarlı bir imaj oluşturabilmek için; kurumun tüm izlenimlerinin yönetilmesi gerekmektedir. Kurumsal izlemin yönetimi, tanımı gereği kurum ile ilgili olan yahut olduğu düşünülen tüm izlenimleri kapsamaktadır. Bu izlenimler yoluyla oluşan kurumsal imajı ve itibarı yönetmek zor ve karmaşık bir süreçtir. Bu süreç birden fazla ülkede faaliyet gösteren çok uluslu işletmeler için hayati bir öneme sahiptir. Çok uluslu işletmelerin ulusal işletmelere oranla çok daha geniş ve heterojen hedef kitlelere sahip olması, kurum hakkında birbirinden oldukça farklı izlenim oluşturulmasını ve bunların yönetilmesini gerektirmektedir. Bu sebeple, çok uluslu işletmelerde kurumsal iletişim faaliyetlerinin yönetimi, daha uzun ve karmaşık bir süreçtir.Bu tez kapsamında çok uluslu işletmelerin izlenim yönetimi sürecinde kullandıkları izlenim yönetimi taktikleri sınıflandırılacak ve bu sınıflandırma çerçevesinde Volkswagen’in üretim tesisi yatırım sürecinde uyguladığı taktikler analiz edilmeye çalışılacaktır. Tez kapsamında Mohammed (1999) ve arkadaşları tarafından geliştirilen kurumsal izlenim yönetimi taktiklerini içeren tasnife sadık kalınacaktır. Aynı zamanda Elsbach’in kurumsal izlenim yönetimi bileşenlerini tasniflediği şablonu ve Scott Highhouse ve arkadaşlarının (2009) çalışmaları vasıtasıyla da farklı referanslarla, kurumsal izlenim yönetimi kavramı zenginleştirilecektir. Tezin araştırma safhasında ise, bahsedilen izlenim yönetimi taktiklerinin seçilen çok uluslu işletme tarafından kullanım süreci, iletişimin karşılıklılık temeli esasında irdelenecek ve araştırmamızın aktörü olan çok uluslu işletmenin seçilen süreç içerisinde hangi kurumsal izlenim yönetimi taktiklerine başvurduğu incelenecektir.

In today's information age, individuals fight against the abundance of messages in the environment with their limited time and cognitive capacities. We perceive our environment with our sensory organs and make sense of them with the “traces” they leave in our memory. The presence of many factors that affect our perception process allows us to find different traces of the same stimuli. The formation and management of these traces in the mind in the desired direction is of vital importance for the communication that institutions establish with their target audiences. How the institution is perceived by its target audiences as a result of all its communication and interaction efforts. The concept of corporate impression management, developed as a result of considering institutions as a living organism just like people; is a process involving the management of even the smallest piece of information that is considered to be commercial, non-commercial, conscious, unconscious, institutional or thought to be related to the institutionIn order to create a holistic image; All impressions of the institution must be managed. The management of corporate follow-up includes all impressions that are, by definition, related to or considered to be related to the institution. It is a difficult and complicated process to manage the stages of the formation of corporate image, reputation and identity through these impressions. This process is vital for multinational businesses operating in more than one country. The fact that multinational firms have a much wider and heterogeneous target group compared to national firms makes it a longer and more complicated process to create and manage quite different views about the organization.Within the scope of this thesis, the impression management tactics used by the multinational companies in the process of impression management will be classified and the tactics that Volkswagen applies in the investment facility investment process will be analyzed. Within the scope of the thesis, the classification that includes corporate impression management tactics developed by Mohammed (1999) and colleagues will be adhered to. At the same time, the concept of corporate impression management will be enriched with different references through Elsbach's template that categorizes corporate impression management components and the work of Scott Highhouse et al. (2009). In the research phase of the thesis, the process of using the mentioned impression management tactics by the selected multinational enterprise will be examined on the basis of reciprocity of communication and what institutional impression management tactics the actor of our research applied in the selected process will be examined.
Keywords: Corporate Impression Management; Çok Uluslu İşletmeler; Halkla ilişkiler; Impression Management Tactics; International business enterprises; İzlenim Yönetimi; İzlenim Yönetimi Taktikleri Impression Management; Kurumsal İzlenim Yönetimi; Multinational Corparations; Public relations; Uluslararası ticari teşebbüsler