İletişim ve mutluluk ilişkisi - Sönmez, Mahmut (My University, 2016)
İletişim ve mutluluk, insan yaşamında ön planda yer alan iki kavramdır. Bu çalışmada iletişim ve mutluluk kavramları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın amacı, bireylerin mutluluk düzeylerinin iletişim sürecine; yine iletişim becerilerinin de mutluluk düzeyine doğrudan etki edip etmediğini analiz etmektir. Araştırma anketi 18 yaş üstü 283 katılımcıdan (159 erkek/ 124 kadın) oluşmaktadır. Anket; demografik değişkenler, iletişim ve mutluluk sorularından ibarettir. İletişim, İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği ile mutluluk ise Oxford Mutluluk Ölçeği ile ölçülmüştür. Araştırma verileri SPSS istatistik paket programında tanımlayıcı istatistiksel metotlar (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılarak elde edilmiştir. Değişkenler arasındaki fark, ilişki ve etkinin tespit edilebilmesi için, t-testi, ANOVA testi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir durumu ve medeni durumdan oluşan demografik değişkenlerin iletişim becerileri ve mutluluk düzeyi üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadıklarını göstermiştir. Yapılan bütün analizler sonucu iletişim ölçeğinin %93, mutluluk ölçeğinin ise %84 oranında güvenilir ve geçerli olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışmamızın amaç ve hipotezini oluşturan “iletişim ve mutluluk arasında bir ilişki vardır” varsayımımızı doğrulamış ve iletişim ve mutluluk kavramlarının birbirleriyle ilişkili ve etkileşim içerisinde olduğu sonucuna ulaşmamızı sağlamıştır. letişim, İletişim Becerileri, Mutluluk

Communication and happiness, in the foreground are two concepts of human life. In this study, was examined the relationship between happiness and the concepts of communication. The aim of the research the level of happiness of the individual communication process; communication skills also have a direct effect on the level of happiness again, whether it is to analyze. The research survey is composed over age of 18 from 283 (159 male/ 124 female) participants. The survey is demographic variables, communication and happiness consists of questions. Communication Skilss Scale (CSS) for the measurement of communication, Oxford Happiness İnventory (OHI) for the measurement of happiness were used. Research data, descriptive statistical methods in SPSS statistical package program (number, percentage, average, standard deviation) was obtained using. The difference between the variables, and the effect the relationship in order to be observed, t-test, ANOVA test, Correlation and regression analyses were conducted. The survey results, age, sex, education level, income level and marital status showed the demographic variables of communication skills and they do not have a significant impact on the level of happiness. After all the analysis, communication scale is 93%, happiness scale is 84% has been determined to be reliable and valid. The findings of this study aim and hypothesis forming “there is a relationship between communication and happiness” that we confirmed the assumption and the communication and has enabled us to reach the conclusion that the concept of happiness in relationships and interactions with each other.
Keywords: İletişim; Psikolojik yönler