Holding şirketlerde transfer fiyatlandırması uygulaması - Saray, Kerem (My University, 2010)
Transfer Fiyatlandırması ÖZET HOLDİNG ŞİRKETLERDE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMASI Günümüzde çok uluslu şirketlerin uluslar arası ticari işlemleri globalleşmeyle paralel bir biçimde artmış ve dünya ticaretinin büyük bir kısmı da bu şirketler tarafından gerçekleştirilmeye başlamıştır. Dünyayı bir örümcek ağı gibi sarmış olan bu şirketler ve onların grup şirketleri dünya ticaretinin büyük bir kısmını bu karmaşık ağ yapısı içerisinde kendi şirketleri arasında ve kendilerine menfaat ve bir takım avantajlar yaratacak şekilde çeşitli mekanizmalar ve araçlar kullanarak yapmaya başlamışlardır. İşte bu mekanizmalar transfer fiyatlandırmalarıdır. Bu çalışmada, çok uluslu şirketlerin kar maksimizasyonu kapsamında kurmuş olduğu yapılara karşı oluşturulan uluslar arası transfer fiyatlandırması düzenlemeleri ele alınacaktır. Bu çerçevede bu düzenlemelere neden gerek duyulduğu ve etkinliklerin ortaya çıkarılması hedef alınmıştır. Mevcut uygulamalar olarak OECD tarafından düzenlenen transfer fiyatlandırması uygulaması temel alınmış ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa Birliği ülkelerinde esas alınan transfer fiyatlandırması uygulamalarına değinilmiştir. Son olarak ise Türkiye de yerleşik çok uluslu bir firmanın OECD temelinde yazılmış bir transfer fiyatlandırması raporuna ve çalışmasına yer verilmiştir. Transfer Fiyatlandırması Transfer Fiyatlandırması

TRANSFER PRICING APPLICATION IN HOLDING COMPANIES Contemporarily, the international commercial activities of the multinational corporations have been increased parallel to globalism and a big portion of the world trade has been done by these multinational corporations. These corporations and their group companies which have spread around the world like a spider web have started to deal with a big portion of the world trade by functioning in this sophisticated web and creating some benefits and advantages for themselves as well as their companies by using certain mechanisms and tools. These mechanisms are indeed transfer pricing applications. This piece of work reveals information about international transfer pricing regulations that are against the preparations which are made by the multinational corporations with the purpose of profit maximization. In this context, the aim is to introduce why these regulations are needed and what the activities are. As the existing application, the transfer pricing application which is prepared by OECD is taken as basis and also the transfer pricing application adopted by the United States of America and the European Union is mentioned. Lastly, a transfer pricing work as well as its report, which are written based on OECD, by a multinational company which is placed in Turkey is also included.
Keywords: Muhasebe Denetimi; Transfer Fiyatlandırması