Bankacılık gözetim sisteminde iç denetimin dış denetimi destekleme koşulları - Ünen, Serap (My University, 2006)
BANKACILIK GÖZETIM SISTEMINDE IÇ DENETIMIN DIŞ DENETIMI DESTEKLEME KOŞULLARI Bu çalışmada bankacılık gözetim sisteminde iç denetimin dış denetimi destekleme koşulları araştırılmıştır. Öncelikle denetimin ana unsurlarından biri olan risk ve risk yönetimi anlatılmıştır. Denetimin yetersiz kaldığı durumlarda oluşabilecek kriz teorileri ve krizlerin göstergeleri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde etkin bir denetim sisteminin oluşturulması ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için gerekli koşulları belirleyen ve uygulanan denetim sisteminin gözetimini yapan ulusal ve uluslararası kuruluşlar hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise iç denetim ve dış denetim kavramları üzerinde durularak aralarındaki ilişki anlatılmıştır. Uluslararası standartlara göre iç denetçiler bilgilerini dış denetçiler ile paylaşmalı ve faaliyetlerini dış denetçilerle birlikte koordine etmelidirler. Dış denetçiler, yasal olarak kamuya açıklanan finansal tablolar hakkında hissedarlara rapor vermekle yükümlüdürler. Dolayısıyla dış denetçiler esas olarak geçmiş finansal veriler üzerinde odaklanırlar. Bununla birlikte, bu görevi yerine getirebilmek için, dış denetçileri finansal tabloların hazırlanmasında esas alınan iç finansal kontroller hakkında oldukça iyi bilgi sahibi olmalıdırlar. Bu bağlamda, dış dentim ve iç denetim birbirlerini tamamlayıcı görevlerdir ve bu iki faaliyet arasında işbirliği mevcuttur. Eğer aralarında bir eşgüdüm bulunmazsa iş programlarında örtüşen noktalar yada boşluklar bulunabilir. CONDITIONS OF SUPPORTING INTERNAL AUDIT TO EXTERNAL AUDIT IN THE BANKING SUPERVISION SYSTEM At this study, conditions of supporting internal audit to external audit in the banking supervision system were searched. Firstly risk and risk management which are one of the main component of audit were explained. Crisis teories which can occur when audit is insufficent and crisis indicator were analyzed. In the second part of study, information about national and international institutes, which determine neccesity conditions for composing an effective audit system and maintaining it in well condition and supervise applied audit systems, was given. In the final part, emphasizing internal audit and external audit concepts, relation between them was explained. According to international standarts, internal auditors should share their information with external auditors and coordinate their activities with external auditors. External auditors are legally responsible to give report to shareholders about declared financial statement to the public. Consequently external auditors mainly focus on past financial data. Furthermore, external auditors must have very well information about internal financial controls which are main objects of preparing financial statements to fulfil this duty. In this sense, external audit and internal audit are complementary duties and there is a cooperation between these two activity. If there is no coordination between them, there can be overlapped points or gaps in their working program.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Dış Denetim; Bankalar ve Bankacılık_İç Denetim