Oluşturmacılığın kuramsal temelleri - Şirin, Ahmet (Marmara Coğrafya Dergisi, 2008)
Oluşturmacı yaklaşımın epistemolojik temelinde nesnel bir gerçeğin olmadığı; anlamın birey tarafından, kendi deneyimleri ışığında oluşturulması yatmaktadır. Öğrenme kavramı da bu temele dayanmaktadır. Oluşturmacı yaklaşımın tarihçesi, Sokrates ve Kant’a dayamaktadır. John Dewey, Piaget ve L. S. Vygotsky, J. Bruner, E.Von Glaserfeld bu yaklaşımı temsil eden önemli isimlerdir. Bu çalışmada bu isimlerin oluşturmacılık hakkındaki görüşleri ve oluşturmacılık ile öğrenme arasındaki ilişkiler belirtilmeye çalışılmıştır.
(The theoretical foundations of constructionism)
Keywords: Oluşturmacılık, bilgi, öğrenme