Metastatik Prostat Kanserinde Yeni Bir Dönem: "Başlangıç Tedavisi Olarak Kemoterapi ve Hormonal Tedavi Kombinasyonu" - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Son yıllarda, yeni tanı almış metastatik prostat kanseri hastalarında başlangıç tedavisi olarak androjen yoksunluk tedavisi (AYT) ile farklı kemoterapi kombinasyonlarının uygulanmasına dair çalışmalar yayınlanmış ve geçtiğimiz yıl içinde de söz konusu hasta grubunda AYT ile birlikte uygulanan dosetaksel kemoterapisinin olası etkileri, Kuzey Amerika (CHAARTED) ve Avrupa (GETUG-AFU-15) kaynaklı 2 çok merkezli randomize çalışmada değerlendirilmiştir. Bu derlemede kastrasyona duyarlı metastatik prostat kanserinde başlangıç tedavisi olarak kemohormonal tedaviye ait çalışmaların gözden geçirilmesi amaçlanmıştır. CHAARTED çalışmasının yeni bulguları, AYT ile birlikte uygulanan dosetaksel tedavisinin genel sağkalımı sadece AYT'ye oranla anlamlı olarak arttırdığını ve bu etkinin özellikle yüksek volümlü metastatik hastalığa sahip hastalarda 17 aylık medyan genel sağkalım artışı şeklinde izlendiğini göstermektedir. GETUG çalışmasında ise; genel sağkalım açısından her iki grup arasında fark saptanmamıştır ancak biyokimyasal progresyonsuz sağkalımda ve klinik progresyonsuz sağkalımda kombinasyon tedavisi lehine anlamlı artış izlenmiştir. Metastatik prostat kanseri tanısı alan hastalarda başlangıç tedavisi olarak kemoterapi ve AYT kombinasyon tedavisinin uygulanması, özellikle "yüksek volümlü" hastalığa sahip olan hasta grubunda ümit verici gözükmektedir.

In recent years, studies have been reported about the combination of androgen deprivation therapy (ADT) and different chemotherapy modalities as the initial therapy in newly-diagnosed patients with hormone-sensitive metastatic prostate cancer and recently, possible effects of docataxel chemotherapy in combination with ADT was evaluated in the 2 multi-institutional randomized trials from North America (CHAARTED) and Europe (GETUG-AFU-15). We reviewed the data for the current use of chemo-hormonal therapy as the initial treatment modality in castration-sensitive metastatic prostate cancer. New findings of CHAARTED trial showed that combination of ADT with docetaxel chemotherapy conferred a significant median over-all survival benefit over ADT alone and patients with high-volume disease derived a 17-month gain in median over-all survival. However in GETUG trial, while no over-all survival benefit was observed between two groups however combination therapy was associated with an improvement in biochemical and clinical progression-free survivals. The combination of docetaxel-based chemotherapy with ADT as the initial treatment seems as a promising treatment alternative in patients with hormone-sensitive metastatic prostate cancer, especially in patients with "high-volume" disease.
A New Era in Metastatic Prostate Cancer: "The Combination of Chemotherapy and Hormonal Treatment as Initial Treatment"
Keywords: Hematoloji; Onkoloji