Bostvana medyasında sosyal bilişim ve anlatım - Selebogo, Leungo Patience (My University, 2019)
Bu çalışma Botsvana’daki medya üretimi ve bilinci üzerindeki sosyal bilişi araştırmaya çalışmıştır. Çalışmanın amacını ortaya koyabilmek için, medya organı üretimi ve medya bilinci üzerindeki sosyal bilişin ülkenin demokratik alanından oldukça etkilenen sosyal biliş tarafından etkilendiği çıkarımı yapılmıştır. Bununla birlikte, demokratik alan gücü elinde bulunduran kişilerin bunu ne kadar suistimal ettikleriyle belirlenmekteydi. Çalışmanın üç amacı vardır ve bu amaçlar da medyanın özgürlüğünün araştırılması, medya özgürlüğünü etkileyen nedenler ve Botsvana’da medya özgürlüğünü ve demokratik alanı iyileştirmek için neler yapılabileceğidir. Çalışma ortaya koymuştur ki, medya özgürlüğü iyi bir durumda değildir ve giderek azalmaya devam etmektedir. Bu durum yargı ve yasama ile kıyaslandığında birçok yetkiyi elinde bulunduran cumhurbaşkanlığı makamına üstü kapalı bir şekilde atfedilmektedir. Ortaya çıkan bulgular cumhurbaşkanlığı, yasama ve yargı arasındaki güç dengesinin iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu ortaya koyarken, demokratik alanın iyileştirilmesiyle beraber medyanın daha fazla özgürleşeceğini ve bununla birlikte medya organı üretiminin ve sosyal bilişin de seviyesinin gelişeceğini işaret etmektedir.

The study sought to explore the level of social cognition on media production and understating in Botswana. To realize the aim of the study, an assumption was taken that social cognition on media production and understanding was significantly influenced by freedom of media which was in return largely influenced by a country’s democratic space. On the other hand the democratic space was largely determined by the level of abuse of power by those who wield it. Three objectives were formulated and they included; exploration of freedom of media, reasons as to why there was lack of media and what could possibly be done to improve the democratic space and in the process media freedom in Botswana. The study revealed that media freedom was not ideal and continued to diminish. This was alluded to the presidency wielding a lot of powers as compared to the judiciary and legislative. The findings led to the conclusion that there is need to improve on the balance of power among the presidency, legislative and judiciary since when this is the case, then the democratic space is enhanced, the media enjoys more freedom and the level of social cognition in media production and understanding will improve.
Keywords: Çoğunlukçu Social Cognition; Democracy; Demokrasi; Majoritarian; Media Production; Medya Üretimi; Sosyal Biliş