Türkiye’de sosyal güvenlik ve bireysel emeklilik sistemi - Ay, Gülender (My University, 2003)
Türkiye'de Sosyal Güvenlik ve Bireysel Emeklilik Sistemi adlı çalışmada, Sosyal Güvenlik Sistemi ve Yöntemlerinden dağıtım ve fonlama sistemi ile ilgili bilgiler verilerek Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemi organizasyonu ve işleyişi incelenmiştir. Türkiye'deki mevcut sosyal güvenlik kurumlarının ortak sorunları incelenerek bu sorunlar için reform önerilerinde bulunulmuştur. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Fonlama esasına dayanan Bireysel Emeklilik Sisteminin Türkiye için gereklilik arz ettiği görülmüştür. Türkiye'de 7 Nisan 2001 tarihinde Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile yürürlülük kazanan bireysel emeklilik sistemi irdelenmiş ve bireysel emeklilik ile mevcut emeklilik sistemi karşılaştırılmıştır. Bireysel Emeklilik Sisteminin Türkiye'ye uyarlanması halinde sosyal güvenlik sisteminin sorunlarının çözümlenebileceği gösterilmiştir. In this study, Social Security System and pay as you go and funding pension systems and the organization of the social security and how it is worked in Turkey has been researched. Turkey's social security organizations existing common problems has been researched and proposals are made for these problems. It has been seen that, in conjunction with the developments in the fund based private pension systems has been a necessity for Turkey. Turkeys' private pensions funds that came into force with the Individual Pension Savings and Investment System Act in 2001, researched and with it present life insurance system has been compared. It is shown that private pension funding system if implemented in Turkey can solve the social security problems.
Keywords: Sosyal Güvenlik_Türkiye; Toplumsal refah sorunları