Eş zamanlı mühendislik sürecinde ürün geliştirme yaklaşımının incelenmesi : doğalgaz sektöründe bir uygulama - Ertürk, Muzaffer (My University, 2008)
EŞ ZAMANLI MÜHENDİSLİK SÜRECİNDE ÜRÜN GELİŞTİRME YAKLAŞIMININ İNCELENMESİ : DOĞALGAZ SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Günümüzde müşteri gereksinimlerinin çeşitlenmesi ve müşteri memnuniyetinin merkezde olması firmalar arasında yakıcı bir rekabete yol açmaktadır. Firmalar müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yüksek çeşitlilikte piyasa için yeni ürünleri daha kısa zamanda daha düşük maliyette ve daha yüksek kalitede sunmak zorundadır. İşletmeler bu rekabet yapısını kaldıracak bir örgütlenme ve üretim yapısına geçmek zorundadırlar. Ürünlerin geliştirilmesi, bugünkü global piyasada hem firmaların, hem de ülkelerin ekonomilerine katma değer oluşturması nedeniyle ele alınan konulardan biridir. Dünyada bu konuda yapılmış bir çok araştırmanın amacı, ürünleri daha az maliyetle daha emniyetli ve daha az riskli bir şekilde geliştirmektir. Tezde, ürün geliştirme yaklaşımları incelenmiştir. Bu yaklaşımlar karşılaştırılarak olumlu ve olumsuz yönleri ortaya konmuştur. Tezin uygulama alanı olarak, Türkiye’deki doğalgaz piyasasına hizmet veren boru sektörü incelenmiştir. Doğalgaz sektörü, ürün geliştirmeye önem veren, dinamik yapıya sahip küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerden oluşmaktadır. Bu işletmelerin, içinde bulundukları rekabet koşullarına göre, ürün geliştirme süreçlerinde izledikleri yaklaşımlar tezin temel amaçlarından biridir. İşletmeler, yükselen rekabet yapısını kaldıracak bir örgütlenme ve üretim yapısına geçme zorundadırlar, eş zamanlı mühendislik diğer bir ifadeyle eş zamanlı ürün geliştirme yaklaşımı bu gereksinimleri karşılayacak bir mühendislik yaklaşımı sunmaktadır. Bu tezde eş zamanlı mühendislik yaklaşımı incelenmiştir. Ürün geliştirme çalışmalarının nasıl yürütüldüğü incelenerek geliştirilen ürünlerin piyasada başarılı olması için gereken koşullar incelenmiştir. Firmaların ürün geliştirme işlemlerinde başarılı olması için dikkat etmesi gereken unsurlar ortaya çıkarılmıştır. Başarılı olan firmaların firma performanslarını artırdıkları tespit edilmiştir. Tezin ana yapısı teorik bir modele indirgenmiştir, saha uygulaması yapılarak ortaya çıkan istatistiksel sonuçlarına göre; yeni ürün geliştirme sürecinde başarılı olma sürecinde, eş zamanlı mühendislik çok büyük öneme sahiptir, diğer yandan yeni ürün geliştirme sürecini ve innovasyonu etkileyen diğer faktörlerin de iyileştirilmesi işletmeleri daha başarılı kılacaktır. AN ANALYSING THE PRODUCT DEVELOPMENT APPROACH IN THE CONCURRENT ENGINEERING PROCESS : THE CASE OF NATURAL GAS SECTOR In a globalizing competition conditions, there is a strong competition among the firms because a great variety of consumer needs and consumer satisfaction are the main competition parameters. Firms have to produce and to supply a great variety of product with shorter time period, lower cost and higher quality conditions. Firms have to transform their organizational structures from traditional structures into modern flexible production organizations that overcome the increasing competition pressure. New product development and the innovations are very important both firms and countries. A great deal of studying, research and development activities have been dedicated for these activities in order to achieve lower costs and high technology products. In this thesis, we mainly focused on the firms producing pipe for the natural gas sector in which consumer requirements vary. These firms that are small and medium size have great growing potential, flexibility, dynamic and innovative structures in the competitive market conditions. In the thesis, it is investigated engineering conditions and approaches of the firms. This approaches and conditions are very important to cope increasing competition in the market.The concurrent engineering philosophy is an engineering approach that has great potential to overcome increasing consumer needs, decreasing periods for new product development, high quality and diminishing costs. In this study, concurrent engineering approach and new successful product development conditions are analyzed. The main factors affecting new product development have been analyzed. It is observed that innovative firms are increasing their potential, performances and market shares. The main structure of the thesis are founded in a theoritical model. The questionnaires applied in the Turkish natural gas sector have shown that concurrent engineering has a important role in the innovation process in the pipeline sector. However, to obtain higher benefits from concurrent engineering approach other parameters affecting the innovation and product development have to be improved.
Keywords: Makine Mühendisliği; Ürün Geliştirme