Statin grubu ilaç kullanan hiperlipidemili hastalarda hasta eğitimi ve hiperlipidemi tedavisinin izlenmesi - Sarı, Senem Özgür (My University, 2004)
STATİN GRUBU İLAÇ KULLANAN HİPERLİPİDEMİLİ HASTALARDA HASTA EĞİTİMİ VE HİPERLİPİDEMİ TEDAVİSİNİN İZLENMESİ Adı ve Soyadı: SENEM ÖZGÜR SARI Danışman Adı: FİKRET V. İZZETTİN Program: ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOLOJİ A.B.D. / KLİNİK ECZACILIK B.D.

Çalışmamızda, hiperlipideminin koroner kalp hastalığı (KKH) için en önemli risk faktörlerinden biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak, hiperlipidemi tanısı konulmuş ve statin grubu ilaç kullanması öngörülen hastalara eczacı tarafından verilen hasta eğitiminin, hastaların lipid profilleri, antihiperlipidemik tedavinin devamlılığı ve hasta uyuncu üzerine etkilerini değerlendirmeyi planladık. Çalışmaya hiperlipidemi tanısı konulan ve statin tedavisi uygun görülen 76 hasta, hasta eğitimi alan (n=38) test grubuna ve eğitim almayan (n=38) kontrol grubu olarak ayrıldı. Hastaların tedavi öncesindeki genel ve klinik özellikleri bakımından gruplara homojen dağıtıldı. Hasta eğitimi alan gruba hiperlipideminin önemi ve tedavisi, hiperlipidemi ile ilgili laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi, kullandıkları ilaçlar hakkında sözlü olarak hasta eğitiminin yanı sıra da, broşürler verildi. Tedavinin 1. ve 2. ayında lipid profilleri ve uyunç bakımından kontrol edildi. Verilen hasta eğitiminin, tedavinin 1. ve 2. ayında total kolesterol, LDL-K (düşük dansiteli lipoprotein kolesterolü), TG (trigliserid) düzeylerinde bu eğitimi almayan hastalara oranla daha fazla bir azalma olduğu bulundu (sırasıyla % 25,50, % 21,01; % 35,64, % 29,64; % 4,16, % -2,82 ve % 4,58, % 2,27; % 7,57, % 4,73; % - 21,96, % - 2,81). Hiperlipidemi eğitimi alan grupta uyunç ve yan etki değerlendirme faktörlerinden biri olan ilaçların hepsini almış olma yüzdesi eğitim almayan gruba oranla daha yüksek bulundu (% 82,61 ve % 47,73). Çalışmaya dahil edilen hastaların % 90'ı tedavi süresine uyduklarını beyan etmelerine rağmen, hasta eğitimi alan gruptaki tedavi süresine uyum yüzdesi, eğitim almayan gruba oranla daha fazla bulundu (sırasıyla % 93,48 ve % 86,36). Öte yandan, eğitim alan hastaların tedavi uyuncu ve ilaçlarını düzenli kullanma yüzdesi, eğitim almayan gruba oranla çok daha yüksek bulundu (sırasıyla % 88,05 ve % 67,05; % 80,44 ve % 52,27). Çalışmamızda hiperlipidemi hastalarının klinik eczacı tarafından eğitildiklerinde tedavi başarı ve uyunç oranlarının arttığı gerçeğini göz önünde bulundurarak, klinik eczacıların sadece hiperlipidemi değil, diğer kronik sorunlarda da hasta eğitimi ve izlemi rolünü üstlenmeleri tedavinin başarısı açısından gerektiğini düşünmekteyiz. SUMMARY PATIENT EDUCATION AND MONITORING OF HYPERLIPIDEMIC PATIENTS RECEIVING STATINS Based on the fact that hyperlipidemia is the most important risk factor for coronary heart disease (CHD) as a starting point for our study we planned to assess the effects of pharmacist led patient edcation on lipid profiles and compliance. A diagnosis of hyperlipidemia had been made in 76 patients who assigned to either receive lipidemic patient education (n=38) or to a control group (n=38). Prior to the study the general and clinical characteristic of both groups were found to be homogenous. The patients assigned to the education group received oral information and a brochure relating to the importance of hyperlipidmia and its therapy, and the statins they were using. At the end of the first and second of treatment, the patients lipid profiles and compliance were checked. In patients who received pharmacist conducted education a greater reduction in total cholesterol, LDL-K, and TG was found than in those subjects in the contol group (respectively % 25,50, % 21,01; % 35,64, % 29,64; % 4,16, % -2,82 ve % 4,58, % 2,27; % 7,57, % 4,73; % - 21,96, % - 2,81). Patients who received education were more compliant to treatment, and the percentage of those who took all their medications was higher (82,61 %) than of patients in the control group (47.73 %). 90 % of patients, were considered to have continued their treatment without a break; again education group were proportionately more persistent and adherent to treatment (93,48 %) than the control group (86,36 %). In the same way the overall compliance of patients who had not received education was lower (67,05 %) than those who had (88,05 %). The proportion of patients who consistently took their medication was higher in the patient education group (80,44 %) than in the control group (52,27 %). In the light of our study, in which patients educated by a clinical pharmacist demonstrated greater, treatment success and adherence to treatment, we believe that clinical pharmacist are capable of successfully assuming patient education and monitoring roles not only among hyperlipidemic patients but also in the treatment of acute and chronic conditions.
Keywords: Farmakoloji; Farmakoloji ve tedavi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri