Preeklamptik gebelerde ve preeklampsi öyküsü olan kadinlarda dolaşımdaki endotel hücrelerinin endotel disfonksiyonu ile ilişkisi - Tuzcu, Zeynep (My University, 2012)
Preeklamptik Gebelerde ve Preeklampsi Öyküsü olan Kadınlarda Dolaşımdaki Endotel Hücrelerinin Endotel Fonksiyonu ile İlişkisi AMAÇ: Bu çalışmada preeklampsisi olan ve daha önceden preeklampsi geçirmiş kadınlarda dolaşımdaki endotel hücresi ile diğer endotel disfonksiyonu parametreleri ve VEGF reseptör 1 düzeylerinin arasındaki ilişkiyi göstermeyi hedefledik. GEREÇ ve YÖNTEM: Marmara Üniversitesi Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları kliniğine Kasım 2009 – Aralık 2011 tarihleri arasında başvuran 17 preeklampsi hastası, 21 sağlıklı gebe, preeklampsi hikayesi olan 16 kadın ve sağlıklı gebelik geçirmiş 24 kadın çalışmaya dahil edildi. Dolaşımdaki endotel hücresi (DEH), akıma bağlı dilatasyon (FMD), adezyon molekülleri ve vasküler endotelyal büyüme faktörü reseptör-1 (VEGFR-1) ölçümleri yapıldı. Spot idrarda mikroalbumin/ kreatinin oranı tespit edildi. BULGULAR: Preeklamptik gebelerde DEH sayısı (9.9 ± 7.9 vs 3.0 ± 4.1 hücre/ ml, p<0.0005), solubl vasküler adezyon molekülü (sVCAM-1) ve sE-selectin düzeyleri (825 vs 404 ng/ ml ve 69 vs 37 ng/ ml, p<0,0005) ve sVEGFR-1 optik dansite değerleri (1.087 vs 0.40, p<0.001) sağlıklı gebelere göre daha yüksek saptanırken solubl interselüler adezyon molekülü (sICAM-1) düzeyleri benzerdi. Preeklampsi hikayesi olan kadınlarda DEH sayıları, FMD değerleri, idrarda albumin/ kreatinin oranları, sVCAM-1, sICAM-1, sE-selectin düzeyleri sağlıklı gebelik geçirmiş kadınlarla benzerdi. Preeklampsi geçirmiş kadınlarda sVEGFR-1 optik dansite ölçümleri ise daha yüksekti (0.165 vs 0.136 p<0.05). SONUÇ: Preeklampsi hastalarında endotel hasarı, aktivasyonu ve disfonksiyonunun artmış olduğu ve sVEGFR-1 düzeylerinin yükseldiği saptanmıştır. Preeklampsi hikayesi olan kadınlarda devam eden endotel hasar ve disfonksiyon bulgusu saptanmayıp, bu kişilerde yüksek saptanan sVEGFR-1 düzeylerinin klinik anlamının ortaya konması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır. preeklampsi, mikroalbuminüri, dolaşımdaki endotel hücresi, akıma bağlı dilatasyon, vasküler büyüme faktörü reseptörü-1, adezyon molekülleri Circulating Endothelial Cells and Endothelial Dysfunction in Preeclamptic Pregnancies and in Women with History of Preeclampsia AİM: The aim of this study was to evaluate circulating endothelial cells ( CEC ) and the relationship between CEC and endothelial dysfunction and vascular endothelial growth factor receptor-1 ( VEGFR-1 ) levels in preeclamptic pregnancies and in women who have a history of preeclampsia. METHOD and MATERIALS: Seventeen preeclamptic pregnant women, 21 healthy pregnant women, 16 non-pregnant women with a history of preeclampsia in the past pregnancies and 24 healthy non-pregnant women who have attended to Gynecology&Obstetrics Clinics of Marmara University Hospital between November 2009 and December 2011 are included in this study. The number of CECs, flow mediated vasodilation (FMD), levels of adhesion molecules and VEGFR-1, and urine albumin/ creatinine ratio were determined in the study population. RESULTS: CEC numbers ( 9.9 ± 7.9 vs 3.0 ± 4.1 cell/ ml, p<0.0005), sVCAM-1 levels (soluble vascular adhesion molecule ) and sE-selectin levels (825 vs 404 ng/ ml and 69 vs 37 ng/ ml, p<0,0005) were higher in preeclamptic pregnant women in relation to healthy pregnant women. sICAM-1 (intercellular adhesion molecule) levels were similar between these two groups. CEC numbers, FMD values, levels of adhesion molecules and levels of urine albunin/ creatinine ratio were similar between women with previous history of preeclampsia and healthy non-pregnant women with previous history of healthy pregnancy. sVEGFR-1 optic density values were higher in women with previous history of preeclampsia (0.165 vs 0.136, p<0.05). COCLUSION: Markers of endothelial activation, dysfunction and damage were increased in preeclamptic patients. sVEGFR-1 levels are also increased in both preeclamptic women and the ones with a history of preeclampsia. We didn’t find a sign of endothelial damage, activation and dysfunction in non-pregnant women with history of preeclampsia in the past pregnancies. There is a need for more investigations to evaluate higher sVEGFR-1 levels in this group of patients. preeclampsia, microalbuminuria, endothelial cell, flow mediated vasodilation, adhesion molecule, vascular growth factor receptor
Keywords: İç Hastalıkları