VALLEY MORPHOMETRY AND VALLEY INCISION RATE - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Fluvial processes, one of the main actors in the development of thegeomorphologic structure, are reflected most saliently by valleys intopographic surfaces. Analyses focusing on valley morphometry thatpresent concrete and accurate data in terms of both existing geometriesand formation and development processes play a significant part inexplaining geomorphologic properties especially in fluvial morphogeneticregions. Unfavorable aspects such as the insufficiency of existing analysismethods in generating real values and impossibility of conductingprocess-based analysis have created barriers to achieve the expectedsuccess in comprehending valley morphometry. Therefore, in order toeliminate this shortcoming, this study established a methodology byidentifying the problems to enlighten which parameters should be placedin what parts of the equation by citing how the parameters should bemeasured in order to ensure the generation of desired data on bothanalog and digital data bases. This methodological approach, expressedmore clearly and comprehensibly with the help of illustrations andmathematical formulas, was finalized by correlating it with the elementsand parameters with counterparts in the concrete field data. As a result,while it was possible to examine concrete quantities in valleys related tolength, area and volume based on amount and ratio without limitationson area and section; it was also possible to present a methodologicalframework that allows process analysis in terms of the operations of thefluvial process and developmental course of the geo-morphologicalstructure.

Jeomorfolojik yapının gelişimindeki başlıca aktörlerden olan flüvyal_x000D_ süreçlerin topografik satıhtaki en belirgin yansımasını vadiler temsil_x000D_ eder. Gerek mevcut geometrilerine gerekse oluşum ve gelişim süreçleri_x000D_ bakımından somut ve doğru verilerin ortaya konacağı vadi_x000D_ morfometrisine odaklanmış analizler, özellikle flüvyal morfojenetik_x000D_ bölgeler için jeomorfolojik özelliklerin açıklanmasında büyük pay_x000D_ sahibidir. Kullanılmakta olan analiz yöntemlerinin özellikle reel veriler_x000D_ üretilmesi konusunda bazı yetersizlikler barındırması ve süreç bazlı_x000D_ tahlillere imkân vermemesi gibi olumsuzluklar vadi morfometrisinin_x000D_ anlaşılmasında istenilen başarının elde edilmesine mani olmaktadır. Bu_x000D_ durumun ortadan kaldırılabilmesi için çalışmanın ana çerçevesinde,_x000D_ eksikliklerin belirlenerek ihtiyaç duyulan verilerin hem analog hem de_x000D_ dijital veri tabanları üzerinden üretilebilmesi için hangi parametrelerin_x000D_ ne şekilde ölçülerek denklemin neresine yerleştirileceği hususlarına ışık_x000D_ tutan bir metodoloji inşa edilmiştir. Bu kapsamda karmaşık bir_x000D_ geometriye sahip olan topografik satıh, daha anlaşılır kılınması için_x000D_ eşdeğeri olacak basit bir üçgen pirizmaya modellenerek uzunluk, alan ve_x000D_ hacim açısından kolayca hesaplanabilecek geometriye indirgenmiştir._x000D_ İllüstrasyonlar ve matematiksel formüller marifetiyle daha açık ve_x000D_ anlaşılır bir ifadeye kavuşturulan söz konusu metodolojik yaklaşım,_x000D_ somut saha verilerindeki karşılığı olan unsur ve parametrelerle_x000D_ bağdaştırılarak son şekline kavuşturulmuştur. Çalışmanın nihayetinde_x000D_ vadilerde alan ve bölüm kısıtlaması olmaksızın mevcut geometrideki_x000D_ uzunluk, alan ve hacme dair somut niceliklerin miktar ve oran bazlı_x000D_ tetkiki sağlandığı gibi, flüvyal sürecin işleyişi ve jeomorfolojik yapının_x000D_ gelişme seyri bakımından da vetire analizi yapmaya imkân sunacak bir_x000D_ metodolojik çerçeve ortaya konmuştur.
VADİ MORFOMETRİSİ VE VADİ KAZILIM ORANI