Muvatta hadisleri ışığında ailede çocuğun din eğitimi - Erdem, Emine (My University, 2001)
Aile ocağının çocuk için ne derece önem arz ettiği yapılan pek çok araştırma sonunda ortaya konan gerçektir. Bebeklik çağından itibaren çocukluk yıllarının bu kurum içinde geçirilmesi aileye ayrı bir önem kazandırmaktadır. Araştırmalara göre, çocuğun şahsiyetinin temel özellikleri, aile içinde yani okula başlamadan oluşmaktadır. Dolayısıyla, çocuklukta yapılan din eğitimi ferdi hayatı boyunca etkilemekte, onun duygu ve düşüncelerine, tutum ve davranışlarına yön vermektedir. Din sadece bir öğreti değil, aynı zamanda bir yaşantı tarzıdır. Çocukta kendiliğinden yani fıtratından kaynaklanan bir din duygusu bulunmaktadır. Eğer biz bu eğitimi vermezsek o kendiliğinden gelişecektir. Sağlıklı bir din anlayışı ancak sağlıklı bir eğitimle mümkündür. Hz. Peygamber (s.a.v.), çocuğun eğitimine mümkün mertebe erken başlanmasını tavsiye eder. Fiilî terbiye doğumla başlar. Doğumun sağlıklı olması bebek için büyük önem taşır. Güzel bir isim vermek çocuğu eğitmek ve zamanı geldiğinde okula göndermek çocuğun ailedeki haklarındandır. Çocuğun ahlâkî kuralları tanıyıp yaşaması birinci derecede aile çevresine bağlıdır. Bundan dolayı iyi ahlâkî özellikleri çocuğa küçük yaşta benimsetmek daha faydalıdır. Çocukların ahlâkî yapıya ve âdâba ihtiyaçları vardır. Çocukların ahlâkî özgürlüğünün yerleşmesini istiyor, ibadet eğitimini ve öğretimini vermeyi istiyorsak, başarılı bir okul eğitiminin iyi bir aile eğitimine bağlı olduğunu unutmamalıyız. Buradan hareketle çocuğun ailedeki eğitiminin ihmal edilemeyeceği, okuldaki döneminde de kontrole ihtiyaç olduğu bilinmelidir.

İt has been, in so many researches, proved that family medium is extremely important for childhood. Experiencing the years from birth to adult in such a warm and good environment and circumstance has increased the imporance of family. According to researches, the basic characteristics of childhood has been forming in family before starting school. So religious education in childhood has been effecting the child and directing their thoughts, senses and behaviors in all their life. Religion is not only a doctrine but also a living manner. There is a religous sense in child stemming from his/ her nature. This sense will itself definitely develop although we never try to give an educaton to develope it. So to make this development better and healthier one, we should provide a good religious education for children. The Prophet (Peace be Upon Him) has strongly advised us that the education of child should definitely be started at the very beginning of the childhood. Behavioral education starts with birth. Naming with a good name, educating with a better one and then sending to a good school are all rights of all children in their families. The moral and ethic aspects of childhood education primarily depends on its family environment. That's why it's wise that the moral and ethic principles should be imposed on children in family not in school. Because the wise, that the intelligence of human is directly proportional to its moral and ethics. The more moral and ethics the more wise and intelligence. Being clever doesn't mean being wise and intelligent. Being mind simply means being quick. As a result children need ethic and moral values. İf we want our children to get a good education; to be well behaved, we never forget that such a type of education depends only on a good family schooling before formal education. So the education in family is the most important one.
Keywords: ÇOCUKLAR - DİNİ EĞİTİM; Din; HADİSLER; İslam Dini; Tasavvuf ve tarikatlar