Suda çözünen seramik renklendiricileri - Sarıoğlu, Nihal; Güner, Güngör (Sanat - Tasarım Dergisi, 2010)
Seramik renklendiriciler genel olarak “sıraltı renklendiriciler”, “ham sır sırüstü renklendiriciler”, “pişmiş sır sırüstü renklendiriciler” ve “çözelti renklendiriciler” olarak sınıflandırılabilir. Bu renklendiricilerden sadece çözelti renklendiriciler ile seramik yüzeyler üzerinde suluboya etkisi ve tüm bünyenin ya da yüzeylerin sır kullanmadan renklendirilmesi gibi geleneksel malzeme ve yöntemlerle yapılması zor, hatta olanaksız görsel sonuçlar elde edilebilmektedir. Suda çözünen, çoğunluğu metal tuzları olan otuz bir farklı kimyasalın, seramik bünye üzerinde oluşturduğu renk ve etkilerin araştırıldığı bu çalışmada; •Çözeltilerin farklı seramik bünyelere uygulanması ile elde edilen renkler araştırılmıştır. •Derişimin renk üzerindeki etkisi incelenerek bir renk paleti oluşturulmuştur. •Çözeltilerin ikili karışımlar oluşturacak şekilde uygulanması ile elde edilen renkler ve etkileşimler incelenmiştir. •Çözeltilerin sıraltı, bünye içi, pişmiş ve ham sır sırüstü kullanımları incelenmiştir. •Farklı sırların, farklı fırın atmosferi ve sıcaklığın renkler üzerine etkileri incelenmiştir. •Aynı metalin farklı tuzlarının renk etkileri karşılaştırılmıştır.
Keywords: Seramik, porselen, çözelti, renklendirici, suluboya, dekorlama.