Kadıköy İlçesindeki İlk, Orta ve Yüksek Öğretim Kurumlarındaki Bilgisayar Laboratuarlarının OSHA Ergonomik Kriterlerine Göre İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Bu araştırmanın amacı, öğretim kurumlarındaki bilgisayar laboratuarlarının ergonomik kriterlere uygunluğunu incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere US-OSHA tarafından geliştirilen “Bilgisayarlı Çalışma Ortamlarında Ergonomi Uyum Ölçeği” araştırmacılar tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Geçerlilik ve güvenirlik çalışması tamamlanarak, bazı maddeler çıkarılmıştır. Ölçeğin, cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı 0,81 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar OSHA Ergonomik Kriterler ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Çalışmanın ikinci aşamasında, Kadıköy ilçesinde bulunan ilk, orta ve yüksek öğretim kurumlarına ait 24 bilgisayar laboratuarı OSHA ergonomik kriterlerine göre incelenmiştir. İncelemeler; çalışma pozisyonu, oturma araçları, giriş aygıtları, görüntüleme birimleri, çalışma alanı ve genel gibi altı farklı boyutta değerlendirilmiştir. Daha sonra boyutlar bazında ilk, orta ve yüksek öğretim kurumları arasındaki farklar tespit edilmeye çalışılmıştır.

This study aims to investigate the computer laboratories according to appropriateness of the ergonomic criterions in the schools. With this aim in mind, US-OSHA Ergonomic Evaluation Checklist was used. The adaptation of this measurement tool to Turkish was realized by the researchers. Also, the validity and reliability studies of the checklist was carried out and the Cronbach Alfa internal consistency was found to be 0,81. Afterwards, 24 different computer laboratories were investigated with OSHA ergonomic evaluation checklist, in Kadıköy. The results were examined according to the dimensions of working positions, seating equipments, input devices, monitors, work areas and general
Investigate the Computer Laboratories According to OSHA of the Ergonomic Criterions in the Schools in Kadıköy