Türkiye muhasebesi standartları ve vergi usul kanunu açısından değerleme ve bir uygulama - Ayçiçek, Fahri (My University, 2009)
Muhasebe Standartları, Ölçümleme, Vergi Usul Kanunu ÖZET Ekonomik faaliyetlerin küreselleşmesi uluslararası sermaye hareketlerini hızlandırmıştır. Bu durumun bir sonucu olarak yüksek kalitede, karşılaştırılabilir, şeffaf, doğru ve tam set olarak hazırlanmış finansal tablolara olan ihtiyaç hızlı bir şekilde artmıştır. Uluslararası Muhasebe Standartları sermaye piyasalarını daha etkili kılacak genel bir finansal raporlama dili oluşturmayı amaçlayan birleştirici bir araçtır ve yatırım kararı almada kritik öneme sahiptir. Uluslararası Muhasebe Standartlarında geleneksel bir muhasebe kavramı olan tarihi maliyet kavramı gerçeğe uygun değer kavramıyla yer değiştirmiştir. Tarihi maliyet kavramının daha güvenilir ve basit olmasına karşın, gerçeğe uygun değer kavramı, piyasa temelli, karar almayla daha ilgili ve karmaşık bir kavramdır. Gerçeğe uygun değerle ölçümleme, finansal tablolarda piyasaya ait doğru ve gerçek bilginin var olmasını sağlar ve varlık ve yükümlülüklerin cari piyasa değerlerini yansıtır. Türkiye Muhasebe Standartları Uluslararası Muhasebe Standartları ile uyumludur. Standartları oluşturma görevi Türkiye Muhasebe Standartları Kuruluna aittir. Türkiye Muhasebe Standartları finansal tabloların hazırlanmasında hali hazırda kullanılan vergi kuralları yerine standartta yer alan muhasebe kurallarını esas alır. Türkiye Muhasebe Standartları uygulamaları ile Türk vergi uygulamaları arasında farklar vardır. Bu tezde temel olarak bu uygulama farkları ortaya konulmuş ve bu farklar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Turkish Accounting Standards, Measuremet, Tax Law Treatments

The globalization of economic activities have accelerated international capital movements. As a consequence of this cituation, the need of high quality, comparable, transparent, true and a single set financial tables increased rapidly. International accounting standards are main tools of the integration process bye establishing a common financial reporting language that can make capital markets more efficient. International Accounting Standards have crucial importance for making investment decission. In the context of International Accounting Standards, historical cost is being replaced by the fair value. Fair value accounting is a market based value and more relavence with making decission and have a complex structure versus historical cost is more reliability and simple. Fair value measurement provides common financial statements with true and real information in existing market conditions and regards assets and liabilities to reflect current market values in financial statements. Turkish Accounting Standards have been developed to follow international accounting standards. The responsibility of forming accounting standards is undertake by Turkish Accounting Standards Board. Turkish Accounting Standards require financial tables to be prapared according to the accounting rules placing in standards instead of the tax rule in use. There are differences about accounting applications between Turkish Accounting Standards and Turkish tax procedures. The objective of this thesis is to investigate base differences between in the applications of Turkish Accounting Standards and Turkish tax law treatments and compare them each other.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe Standartları; Vergi Hukuku; Vergilendirme