Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin arsa sahibi tarafından sona erdirilmesi ve hak iktisap eden üçüncü kişilerin durumu (6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun’un ilgili hükümleri ile) - Kayacı, Seda Nur (My University, 2025)
Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Arsa Sahibi Tarafından Sona Erdirilmesi Ve Hak İktisap Eden Üçüncü Kişilerin Durumu konulu arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ve toplumda yaygın olarak kullanılan adı ile kat karşılığı inşaat sözleşmesinin iş sahibi tarafından sona erdirilme şekilleri incelenmiş; bu kapsamda sözleşmenin sona ermesi sebebiyle hak iktisap eden üçüncü kişilerin durumu, alacak hakkının birden fazla kişiye devri halinde gündeme gelecek problemler ile doktrindeki tartışmalar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun da irdelenerek değerlendirilmiştir. Akabinde son dönemde yaşanan üzücü deprem felaketlerinin de etkisiyle artan kentsel dönüşüm uygulamaları sebebiyle riskli yapıların yeniden inşası amacıyla yapılan sözleşmeler ve gündeme gelecek sorunlar 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmiş, bu kapsamda idarenin rolüne değinilmiştir. Son olarak ise, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin sona ermesi durumunda gündeme gelecek hukuki problemlerin çözümü uygulamada yaşanan sorunlar da dikkate alınarak ele alınmıştır. Çalışmanın tüm kapsamı ile anlaşılabilmesi ve uygulamada yaşanan problemlere dikkat çekilebilmesi açısından, çalışmamızda çok sayıda Yargıtay içtihadı ile emsal mahkeme kararlarına atıf yapılmış, ayrıca tartışmalı olan konulara ilişkin olarak doktrindeki görüşler ile tartışmalara değinilerek katıldığımız görüşler ifade edilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular açıklanmış, nitekim çalışma ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan sorunların çözümüne katkıda bulunulması amaçlanmıştır.

Master’s thesis titled Termination of Construction Agreements for Land Share by the Landowner and the Status of Third Parties Acquiring Rights examines the methods by which construction agreements in exchange for land share commonly referred to in practice as revenue-sharing construction agreements can be terminated by the landowner. Within this framework, the thesis analyzes the status of third parties who acquire rights due to the termination of such agreements, the issues arising in cases of assignment of claims to multiple parties, and doctrinal debates on these matters, with additional consideration given to the Consumer Protection Law. Furthermore, the study evaluates the contracts concluded for the reconstruction of risky buildings within the context of urban transformation projects, which have become increasingly prevalent following recent tragic earthquakes, and examines the issues likely to arise in connection with these contracts under Law No. 6306 on the Transformation of Areas Under Disaster Risk. The role of the administrative authorities in this context is also addressed. Lastly, the thesis discusses the legal issues that may arise in the event of the termination of construction agreements in exchange for land share, taking into account practical challenges observed in the field. To ensure a comprehensive understanding of the study and to highlight the practical issues faced, the thesis refers to numerous precedents from the Court of Cassation and other exemplary court decisions. Additionally, it examines controversial issues in light of doctrinal opinions and discussions, expressing the views supported by the author. In the conclusion, the findings are presented with the aim of contributing to the resolution of problems arising from construction agreements in exchange for land share.
Termination of construction agreements for land share by the landowner and the status of third parties acquiring rights (with the relevant provisions of the law No. 6306 on transformation of areas under disaster risk)
Keywords: 6306 Sayılı Kanun; Arsa Payı Karşılığı; Construction Contract; Construction contracts; Construction law; Contractor; Impact on Third Parties; İnşaat hukuku; İnşaat sözleşmeleri; İnşaat Sözleşmesi; İş sahibi; Land Owner; Land Share; Law and legislation; Law No. 6306; Sözleşmenin Sona Ermesi; Termination of Contract; Turkey; Türkiye; Üçüncü Kişilere Etki; Yasa ve yasama; Yüklenici