Cumhuriyet ilk yayınlarında Türk kadın kimliğinin oluşumu : Kadın Yolu Dergisi’nde kadının temsili - Gökçe, Zeynep Yeşim (My University, 2011)
Modern anlamda milletlerin ve milliyetçiliğin oluşumu sürecinde toplumsal cinsiyetin önemli bir rolü vardır. Milletlerin inşası sürecinde, kadın ve erkeklere farklı roller biçilmiş, kadın ve erkek arasındaki toplumsal fark belirginleşmiştir. Kadınlar milliyetçi hareketlerde ve siyasetlerde tahakküme uğrarken, milletin anneleri olarak merkezi ve sembolik bir yer işgal etmektedirler. Bu çalışmada kadın ve millet arasındaki bu ilişki irdelenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinden itibaren kadınların toplumdaki rolü önemli bir hal almış, farklı siyasi gruplar tarafından farklı şekillerde ele alınmıştır. Kadın hakları ve kadınların toplumsal kimlikleri farklı siyasi görüşlerin temsilinde büyük önem taşımaya başlamıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, milli kimlik inşası sürecinde, kadın kimliğinin oluşturulması ayrı bir önem taşır. Bu süreçte kadınların toplumsal görevleri çeşitli yayımlar vasıtası ile vurgulanmış, öncelikle kadınların kendi görevlerinin bilincinde olması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu amaca hizmet eden dergilerden biri olan Kadın Yolu Dergisi, kurucuları ve yazarları ile farklı bir yere sahiptir. Çalışmamızda bu dergi kadınların toplumsal rolleri bağlamında incelenmiştir. Bu çalışmada amaç; Cumhuriyet’in ilanından sonra Türk kadın kimliğinin oluşum sürecini Kadın Yolu Dergisi üzerinden incelemektir. Çalışmamız toplumsal cinsiyet ve millet kavramları arasındaki ilişkiye açıklık getirmeye çalışırken, bu ilişkiyi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yılları ve kadın kimliği üzerinden örneklendirmektedir. Toplumsal Cinsiyet, Cumhuriyet, Kadın, Kimlik

Gender plays a crucial role in the modern nation building processes. The male and female citizens play different roles through the nation building process thus the social difference between them started to come more into focus. While the female get to be dominated by the nationalistic movements and politcs, they get a central and symbolical role as nation’s mothers. In this study, this relation between women and nation is examined. Starting with last period of Ottoman Empire, the role of women in the society got very important and it was dealed in different ways by the different political groups. The women rights and social identity of women started to play an important role in the presentation of different political views. The female identity construction in the early republican period has a big political significance. During this process, the female roles were expressed with several different publications. Kadın Yolu Dergisi (Women’s Way Magazine) is examined in this study since it has a significant role in this process. The main purpose of this study is to examine the female identity creation process of early Rebuplican nation building period. Our study, tries to clarify the relations between nation and gender by focusing on Turkish Female identity during the first years of Turkish Republic. Gender,Turkish Republic, Female, Identity
Keywords: İletişim; Kadın; Kadın Kimliği; Medya; Süreli Yayınlar; Toplumsal Hareket