Genç güreşcilerde (13-16 yaş) morfolojik özelliklerle motorik özelliklerin ilişkisi ve performansa etkisi - Garipoğlu, Can (My University, 1999)
Bu çalışmanın amacı Güreşçilerde Morfolojik ve Motorik Yetenekler ile Performans arasındaki ilişkileri araştırmaktır. 1996 yılında Bolu Karaçayır Kamp Eğitim Merkezi'ndeki Güreş Okulunda bulunan 20 güreşçi üzerinde Morfolojik özellikleri ve Motorik yetenekleri kapsayan 42 değişken bu çalışmanın amacı için test edilmiştir. Performans ile morfolojik özellikler ve motorik yetenekler arasındaki ilişkileri istatistiksel olarak araştırmak için korelasyon analizi, gruplar arasındaki farklılıkların anlamlılığını belirtmek amacıylada t-testi kullanıldı. Bu çalışmalara göre performans ile morfolojik özelliklerden çevre ölçümleri haricindeki diğer olgular birbirleriyle farklılık göstermesine rağmen çevre ölçümlerinde belirgin farklılıklar saptanmıştır. Ayrıca vücut yağ oranı ile abdominal, göğüs, supscapula, suprailiak, triceps, biceps, üst bacak skinfold miktarları, diz, femur, kalça, karın ve kilo arasında pozitif korelasyon saptanmışken barfiks sayısı, durarak öne sıçrama mesafesi, maksimum düz mekik sayısı, maksimum şınav sayısı ve side-step testi ile negatif korelasyon saptanmıştır. Bu korelasyonlara göre güreşçilerin kısa boylu ve daha az vücut yağ oranına sahip olmaları güreşçiler içerisinde benzer eğilim olarak görülmektedir. Bu özellikleri itibariyle, vücut yağ oranı düşük olan güreşçilerin motorik testlerde daha başarılı olmaları sebebiyle, performanslarının daha iyi olacağı düşünülebilinir. THE RELATION BETWEEN THE MORPHOLOGIC AND MOTORIC CHARACTERISTICS IN JUNIOR WRESTLERS (13-16) AND IT'S EFFECT TO THEIR PERFORMANCE

The main purpose of this study is to investigate relationships among anthropometric characteristics, bio-motor abilities and body performances in wrestlers. 42 variables including anthropometric characteristics, bio-motor abilities were tested in a total of 20 junior wrestlers in Karaçayır Wrestling Training Center, Bolu. The relationships between success and the rest were tested in two ways i.e. statistical correlation analysis and student t-test to find out difference in-groups. In the study, the results showed those anthropometric characteristics and bio-motor abilities were varying with each other by considering the body diameters. Also the study cleared up a positive correlation with the following variables, leaner, abdominal, chest, supscapula, suprailiak, triceps, biceps, thigh skinfolds, knee, femur, hip, abdomen and weigh, while it showed a negative correlation with the number of pull-up, front jumping distance by stopping, the number of maximum flat shuttles, the number of maximum push-up, side-step test. By comparing these correlation, it can be said that the wrestler should be shorter and leaner than his opponent in all weight classes should. Leaner wrestlers are more successful in biomotor ability tests so it is thought their performances will be much better.
Keywords: Dinlence ve eğlence sanatları; Güreş; Mücadele sporları; SPOR-GÜREŞ-SPORCULAR-FİZYOLOJİ