The relationship between employee participation in decision-making and work engagement : the mediating role of organizational justice - Yamaner, Elgün Emre (My University, 2019)
Bu çalışmanın ana amacı, iki ana iş kaynağı olan çalışanların karar alma süreçlerine katılma imkanı ile örgütsel adaletin, işe adanmışlık değişkenine olan katkısını araştırmaktır. Çalışma başlangıcında öngörülen, hem çalışanların karar alma süreçlerine katılma imkanının hem de örgütsel adalet algısının çalışanların işe adanmışlık seviyelerine pozitif olarak katkıda bulunacağıdır.Buna ek olarak, örgütsel adaletin, çalışanların karar alma süreçlerine katılımının işe adanmışlıklarına olan katkısındaki aracı değişken olarak rolü de test edilmiştir. Örgütsel adalet, daha önceki çalışmalarda, çalışanların karar alma süreçlerine katılımının sonucu olan, iş tatmini veya örgütsel bağlılık gibi bazı kişisel ve örgütsel sonuçlara olan etkisinin incelenmesinde aracı değişken olarak kullanılmıştır, ancak çalışanların karar alma süreçlerine katılımlarının onların işe adanmışlık seviyelerine katkısı üzerindeki aracı değişken rolü, daha önce incelenmemiştir. Bu durum da bu çalışmaya özgünlük sağlamaktadır. Bunların dışında; yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim seviyesi, iş deneyimi, özel sektör tecrübesi ve iş yerindeki görev gibi çeşitli demografik değişkenlerin çalışmada kullanılan ana değişkenlerde yaratacağı olası farklılıklar da bu çalışmada incelenmiştir.Çalışmada kullanılan örneklem, Istanbuldaki bir ilçe belediyesinde, çeşitli hiyerarşik seviyelerde çalışmakta olan 327 çalışandan oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan veriler, her biri daha önce yapılmış birçok çalışmada güvenilirlikleri onaylanmış anketler yardımı ile toplanmıştır. Tüm istatistiksel analizler SPSS yardımı ile yapılmıştır.Analiz sonuçlarına göre, tahmin edildiği üzere, hem çalışanların karar alma süreçlerine katılımı hem de onların örgütsel adalet algısı, çalışanların işe adanmışlıkları üzerinde anlamlı ve pozitif katkı sunmuştur. Ayrıca yine sonuçlar bize, örgütsel adalet algısının, çalışanların karar alma süreçlerine katılımının işe adanmışlıklarına olan etkisi üzerinde anlamlı bir aracı değişken rolü üstlendiğini göstermiştir. Tüm bu ana bulguların yanında, demografik değişkenler ile ilgili yapılan analizlerde; evli, yaşı daha fazla ve iş deneyimi daha fazla olan katılımcılarda işe adanmışlık seviyesinin, bunun yanında daha önce özel sektör tecrübesi bulunan katılımcılarda ise karar alma süreçlerine katılma algısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

The main purpose of the study was to explore the contribution of two important job resource; employee participation in decision making and organizational justice on work engagement. It is predicted that both independent variables will positively contribute to the concept of work engagement. Additionally, the mediation role of organizational justice on the contribution of employee participation in decision making on work engagement was also tested. Organizational justice had been used as a mediator on examining some organizational and individual consequences of employee participation in decision making like organizational commitment or job satisfaction, but it’s mediating role on the contribution on work engagement was not tested before, so it provided originality for the research. Some extra analyses on demographic variables such as age, gender, marital status, education, tenure, private sector experience and hierarchical positions were also implemented to understand the possible differences of the research variables among these demographic characteristics.The sample of the study was composed of 327 employees that work at different hierarchical levels in a local municipality in Istanbul. The data was collected through the questionnaires that have been proved as highly reliable in several studies. The statistical analyses were executed via the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) Program.The results showed that both employee participation in decision making and organizational justice significantly and positively contribute to work engagement. Also, the mediator role of organizational justice on the relationship of employee participation in decision making and work engagement was significantly determined due to the results of the study. The demographic analyses showed that married, older and more experiences participants scored significantly more work engagement, whereas, the participants that have private sector experience before score more participation in decision making than the others.
Keywords: Business; çalışan adamışlığı Employee participation in decision making; Çalışanlar; Çalışanların karar alma süreçlerine katılımı; çalışanların kararlardaki sesi; decision control; Decision-making; employee engagement; Employees; fairness; hakkaniyet; işe adanmışlık; İşletme; karar üzerinde kontrol; Karar verme; organizational justice; örgütsel adalet; voice; work engagement