Giyilebilir elektronik tekstillerde moda tasarımına yönelik uygulamalar - Nal Mengüç, Ayşe Tuğba (My University, 2023)
Günümüzde artan bir hızla popülerlik kazanan 'Akıllı Sistemler ve Malzemeler', tekstil ve moda sektöründe de teknolojinin hızla gelişmesiyle daha fazla kullanım alanı ve uygulanabilirlik fırsatı bulmaktadır. Bu alanda multidisipliner bir yaklaşımla tekstil mühendisliği, malzeme bilimi, kimya, elektronik ve bilişim alanındaki en son teknolojik gelişmelerin neticesinde elektronik ve tekstil materyallerinin entegrasyonunu hedefleyen akıllı ve etkileşimli tekstil yapıları geliştirilmektedir. Bu yeni nesil tekstil teknolojileri, moda endüstrisinin estetik anlayışını ve işlevselliğini bir araya getirirken, aynı zamanda sağlık, spor, iletişim ve sürdürülebilirlik gibi farklı alanlarda da etkileyici çözümler sunmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde genel giriş ve tezle ilgili hedeflerden kısaca bahsedilmiştir. İkinci bölümde moda ve tasarım kavramlarına değinilmiş, teknik tekstillerin ve akıllı tekstillerin tanımı ile sınıflandırılması yapılmış, akıllı tekstil ürünlerinin üretim sistemleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca giyilebilir elektronik tekstiller ile kullanılan teknolojilerden bahsedilmiş, elektronik tekstiller kullanım alanlarına göre gruplandırılarak incelenmiştir. Buna ek olarak tekstil teknolojileri ile modanın etkileşimine değinilmiş, giyilebilir elektronik giysilerin moda tasarımına yönelik uygulamaları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde giyilebilir elektronik tekstillerde moda tasarımına yönelik örnek uygulamalar gerçekleştirilmiş, tasarım ve üretim süreçlerinden bahsedilmiştir. Sonuç ve tartışma bölümünde ise mevcut durum değerlendirilerek teknoloji ve modanın geleceği ile etkileri hususunda değerlendirmeler ve yorumlamalar yapılmıştır. Sonuç olarak bu tez çalışması, bireylerin giyilebilir teknolojik ürünlerin kullanım alanları, kullanım amaçları ve buna uygun özelliklerin belirlenmesi, uygulama yöntemleri, tasarım süreçleri ve teknolojinin tekstil ve moda ile olan ilişkisi hususunda detaylı bir bilgi kaynağı olması açısından değerlidir. Buna ek olarak giyilebilir elektronik tekstil ürünlerine örnek uygulama içermesi ve amaca yönelik uygulanabilirliğinin bilimsel açıdan değerlendirilmesi hususlarında önem teşkil etmektedir.

'Smart Systems and Materials', which has gained popularity at an increasing rate today, finds more usage and applicability opportunities in the textile and fashion sector with the rapid development of technology. Intelligent and interactive textile structures aiming at the integration of electronics and textile materials are being developed as a result of the latest technological developments in textile engineering, materials science, chemistry, electronics and informatics with a multidisciplinary approach in this field. While these new generation textile technologies combine the aesthetic understanding and functionality of the fashion industry, they also offer impressive solutions in different fields such as health, sports, communication and sustainability. In the first part of this study, the general introduction and thesis-related objectives are briefly mentioned. In the second part, the concepts of fashion and design are mentioned. Technical textiles and smart textiles are defined and classified, and information is given about the production systems of smart textiles. Additionally, the technologies used with wearable electronic textiles were mentioned, and electronic textiles were grouped and examined according to their usage areas. In addition, the interaction of textile technologies and fashion is mentioned, and the applications of wearable electronic clothing for fashion design are examined. In the third chapter, sample applications for fashion design in wearable electronic textiles are carried out and the design and production processes are mentioned. In the results and discussion section, the current situation was evaluated and evaluations and interpretations were made about the future of technology and fashion and their effects. As a result, this thesis is important in terms of being a detailed source of information about the usage areas of wearable technological products, the purpose of use and the determination of the appropriate features, application methods, design processes and the relationship of technology with textile and fashion. In addition, it is important to include a sample application for wearable electronic textile products and to evaluate its applicability for the purpose scientifically.
Applications for fashion design in wearable electronic textiles
Keywords: Akıllı Tekstil; Electronic Textile; Elektronik Tekstil; Fashion; Fashion Design; Giyilebilir Elektronik Giysi Textile; Giyilebilir Teknoloji; Moda; Moda Tasarımı; Smart Textile; Tekstil; Tekstil endüstrisi; Textile industry; Wearable Electronic Clothing; Wearable Technology