Yerel finansal raporlama çerçevesi taslağında önerilen satış geliri ve ticari alacak muhasebesi üzerine bir eleştiri - ÜNKAYA, Gülümser; DABBAĞOĞLU, Kadir (My University, 2017)
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayınlanan ve denetime tabi olup da Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını/Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulamayan işletmeleri kapsayan, Yerel Finansal Raporlama Çerçevesi Taslağı’nda hasılat unsuru olarak satış gelirinin vadeli işlem tutarı, bu tür işlemlerden kaynaklanan alacağın ise nominal faiz yöntemi ile reeskont uygulamasına tabi tutularak bugünkü değeri üzerinden raporlanması önerilmektedir. Bu çalışma, ilgili taslaktaki söz konusu öneriyi, hasılat, ticari alacak ve nitelikli finansal bilgi kavramları üçgeninde açıklayarak eleştirmekte, satış gelirinin peşin işlem tutarı üzerinden raporlanması, vade farkı tutarının faiz geliri olarak tanımlanması ve dolayısıyla işlemde uygulanan vade farkı oranı üzerinden efektif faiz yöntemi ile itfa edilerek raporlanmasını savunmaktadır
Keywords: Hasılat; ticari alacak; raporlama