Taberi ve T. İbn-i Aşur tefsir mukaddimelerinin usul açısından değerlendirilmesi - Çoban, Ergin (My University, 2004)
TEZ ÖZETİ Tezimizin adı, “Taberî ve T. İbn Âşûr Tefsîr Mukaddimelerinin Usûl açısından Değerlendirilmesi” dir. Tezimizin giriş bölümünde, ulaşma imkânı bulunan tefsîr mukaddimeleri, bu mukaddimelerde yer verilen konular ve müelliflerinin kısa biyografileri yer almaktadır. Birinci bölümde Kur’ân kelimesinin etimolojisi, Kur’ân’ın isimleri, âyet ve sûre kelimesinin etimolojisi, tertip konusundaki görüşler, vakf’ın anlamı ve önemi konularından oluşmaktadır. Bölüm sonu iki müfessirin yaklaşımları karşılaştırılmaktadır. İkinci bölümde, Yedi harf konusu, sahîh kırâatlar, sahîh kırâatlar arasında tercih meselesi ve bu konu üzerindeki tartışmalara yer verilmiştir. Bölüm sonu kendi içerisinde değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, tefsîr usûlü konuları ve Kur’ân ilimleri ele alınmıştır. Bunlar içerisinde tefsîr, te’vîl kelimesinin anlamı, aralarındaki fark, Kur’ân’da diğer dillerden kelime bulunup bulunmadığı meselesi, âyetlerin indirilmesine sebep olan olayların önemi ve mâhiyeti, kıssalar, Kur’ân’ın üslûp özellikleri ve i’câz konusu yer almaktadır. Bölüm sonu yine, iki müfessirin yaklaşımları açısından değerlendirilmekte ve sonuç kısmı ile tamamlanmaktadır. Son olarak, çalışma boyunca başyurulan kaynakların isimleri Bibliyografya başlığı altında sunulmuştur. Bu çalışma, geleneksel anlayış ile modern dönem anlayışı arasında, usûl konularına yaklaşım açısından farklılık olup olmadığını irdelemektedir. ERGİN ÇOBAN İstanbul, 2004

The title of my thesis is ‘Evaluation of Tafser Introductions of Taberi and T.İbn Aşur from the angle of Method.’ The Introduction chapter consists of the tafser introductions that are available, the topics included in these introductions,and the short biographies of their authors. The first chapter includes the topics about the etymology of the word Quran, the names of the Quran,the etymology of the words sura and verse,opinions about order,the meaning and importance of wakf.At the end of the chapter, opinions of the authors are compared. In the second chapter, we studied the Seven letters problem, true readings, preference problems between true readings and the discussions about the topic.The chapter end is evaluated within itself. In the third chapter,the Quran sciences and the subjects of tafser methods are studied.These include the meanings of the words tevil and tafser,the differences between them,the problem of existence of the words in the Quran from other languages,the importance of the events which caused the revelations of the verses,kıssalar,and the subject icaz.The chapter end is evaluated from the angle of the viewpoints of the two authors and is completed with the end section.Finally,the name of the sources which were used throughout this study is presented under the title of Bibliography.This study examines whether there is a difference or not between the tradiational understanding and the modern period in studying the method(usul) topics. ERGİN ÇOBAN İstanbul, 2004
Keywords: Tefsir