İmam Malik ve Muvatta adlı eseri - Khaldi, Smain (My University, 2002)
İlmi yöntemlere göre hazırladığımız bu tezimizde Türkiye'de, İslam dünyasında ve Batıda yapılan İslami araştırmalarda sıkça müracaat edilen kaynaklardan biri olan Muvatta adlı hadis kitabı ile müellifini inceledik. Araştırmamız, bir giriş , iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde: araştırma konusunun çerçevesi çizilmiş, araştırmada sıkça başvurulan kaynaklar tanıtılmış, ilk asırlarda hadis tedvini hareketi ve ilk musannifler ile eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Tezimizin birinci bölümünde ilk olarak İmam Malik'in teferruatlı biyografisi verildikten sonra hadis öğrenimi, ilmi şahsiyeti, hocaları, öğrencileri, ahlaki özellikleri, alimlerin kendisi hakkındaki kanaat ve övgüleri, eserleri ve vefatı ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. İkinci olarak ise, İmam Malik'in Muvatta' adlı eseri ele alınmıştır. Bu bağlamda kitabın ismi, telifi, özellikleri, ilmi değeri, ravileri, rivayet nüshaları ve etrafındaki nüshalar üzerinde durulmuştur. Tezimizin ikinci bölümünde ise, Muvatta'ın muhtevası ve İmam Malik'in Muvatta'daki metodu araştırılmıştır. Bu bağlamda birincileyin Muvatta'ın hadis muhtevası ve İmam Malik'in Muvatta'daki hadis metodu üzerinde durulmuştur. İkincileyin, Muvatta'ın fıkıh muhtevası ve İmam Malik'in Muvatta'daki metodu incelenmiştir. Araştırmamızın sonuç kısmında ise, ilmi usullere göre hazırladığımız tezimizle ulaştığımız neticeleri özetledik. İmam Malik ve eseri hakkında

olarak şunu diyebiliriz: Muvatta, İmam Malik'in üstünlüğünü gösteren bir eser olup Medine fıkhının önemli ve sağlam bir kaynağıdır. Onu İslam Kültürünün ebedi bir şaheseri olarak nitelendirmek yanlış olmaz. In this scientifically prepared thesis, we examined hadith book called Muvatta which is one of the most populer source of islamic researches in Turkey, in Muslim World and in Europe and we examined its author. Our research is made up of an introduction, two parts and a conclusion. In introduction part, framework of the research is shaped, frequently used sources are acquainted , knowledge about hadith recording moments , first authors and written- works of first author are given. In the first part of our thesis, first of all detailed biography of Imam Malik is given, after that his hadith education, knowledge personality, his teachers, students, his moral characteristics, opinions and eulogies of omniscients to him, his writen- work and his death are given. And for the second part we examined write-work of Imam Malik called Muvatta. Name of the book, its publication, its knowledge value, its transmitters and tranmission copies that surrounds it are examined in detail. In the second part, content of Muvatta and method of Imam Malik for Muvatta are examined. In that contextual, first hadith content and hadith method of Imam Malik in Muvatta is examined and than moslem canonical jurisprudence content and Imam Malik's method in Muvatta is examined in detail. In conclusion we summarized the result of our thesis. In brief we can say about Imam Malik and his written-work : Muvatta is an important written-work which show the superiority of Imam Malik and important source in Medine moslem canonical jurisprudence. We can say, it is a brilliant eternal written- work for islamic culture.
Keywords: Hadisler