Dünya kenti kavramı ve İstanbul’un dünya kentleri arasındaki konumu - Aşkın, Merve (My University, 2012)
Dünya finansal yapısının dönüşümü ile ülkelerin ekonomi içindeki karar verme güdüsü azalmıştır. Finansal rolleri üstlenen yeni “ana komuta merkezleri” dünya kentleri olmuştur. Bu kentler içlerinde barındırdıkları yüksek düzeyde finans, bankacılık, sigortacılık, hukuk gibi hizmetlerle; dünya finansal hayatına yön verirler. Kentsel sınırları aşan bu hizmetler, ekonominin yapısal olarak değişimini beraberinde getirmiş ve geleneksel ekonomik faaliyetler yerini küresel olarak yürütülebilen teknolojik işlemlere bırakmıştır. Ulus devletlerin sınırlarını aşan, finansal ve hizmet açısından üretim kararlarının verilmesi ve denetimin gerçekleştirilmesi görevlerini yürüten dünya kentleri zamanla birbirleri ile karşılıklı olarak gerçekleştirdikleri bu faaliyetlerle küresel ağları oluşturmuşlardır. Bu ağların büyüklüğünü ve önemini belirleyen ise dünya kentleri arasındaki ilişkilerin sıklığıdır. Böylelikle kentlerin önem ve hiyerarşik öncelikleri de bu ilişkiler sayesinde belirlenmiş olur. İstanbul ise bulunduğu stratejik coğrafi konumu ile, tarih boyunca bir dünya kenti olduğunu kanıtlamıştır. Fakat bu kentler hiyerarşisi gün geçtikçe “iyi yönde” değişmektedir. Kentteki değişen dinamikler ile Orta-Doğu’da üstlendiği finansal ve ilişkiler ağı bakımından bir köprü görevi görmektedir. Kent gerek ekonomik, gerekse teknolojik ar-ge açısından gün geçtikçe yükselen bir trend göstermektedir.

Countries’ declined decision-making motive with the transformation of the financial structure of the world economy. Financial roles assumed a new “main command centers” were the cities of the world. These cities, they contain high levels of finance, banking, insurance, legal services steer the world financial life. Cross-border services in urban brought about structural changes in the economy and the global economic activities replaced by technological processes executed globally. Beyond the limits of nation-states, financial and production decisions have been taken in terms of service and who served as the realization of the control cities of the world the form global networks of these activities over time with each other to form a mutually realized. The frequency of the relations between the cities of the world determines the magnitude and importance of these networks. Thus, the importance of cities and hierarchical priorities through these relationships can be identified. Istanbul has proven to be a world city with its strategic geographical location throughout history. However, the hierarchy of these cities varies “good direction” day by day. It serves as a bridge in terms of financial and network of relationships in the Middle East. City shows a rising trend in terms of economic and technological research and develeopment every day.
Keywords: Sosyo-Kültürel Yapı_İstanbul (Türkiye); Şehirler ve Kasabalar_İstanbul (Türkiye)