Sosyal medyanın toplum üzerindeki etkilerine eleştirel bir yaklaşım - Kızılarslan, Asu (My University, 2012)
SOSYAL MEDYANIN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM 21. yüzyılın başında medya kavramı, öngörülemeyen bir boyut kazanmış ve başına “sosyal” sıfatını alarak, geleneksel medya ve onun araçları ile boy ölçüşür hale gelmiştir. Sosyal medyanın toplumun her kesimi tarafından ilgi görmesi ve toplumun her kesiminden insanın sosyal medyada kendine yer bulabilmesi nedeniyle söz konusu yeni medyanın kullanım alanı ve amacında yaşanan farklılaşmalar, bu olguya yeni yaklaşımlarda bulunmak gereğini ortaya çıkarmıştır. Ortaya çıkış kaygısı gözetim ve denetim olmamasına rağmen, zaman içinde başlıca işlevi gözetim ve denetime “veri” sağlamak haline gelen sosyal medya, milyonlarca insan için günlük hayatın vazgeçilmez bir öğesi olmakla birlikte; modern bir fişleme yöntemi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada toplum ve gözetim kavramları, “sosyal medya” kavramı payda edinilerek; toplumsal değişme, küreselleşme, bilgi toplumu, demokrasi, İnternet, geleneksel medya ve mahremiyet bağlamında ele alınmıştır.

A CRITICAL APPROACH TO SOCIAL MEDIA EFFECTS ON SOCIETY At the beginning of 21st Century, the concept of the media has been taken on an unpredictable dimension and started competing with legacy media. Because of every segment of society interest in social media and can take part in it, the intended use of this new media has been changed and it’s needed to bring new approaches to the subject. Although observance and surveillance are not the essential functions of the social media, in process of time, the new media started collecting “data”. Social media has been an essential habit for millions of people in their daily life. However social media appers to be a modern method of tagging. In this study, “society” and “observation” are discussed based on social media, social change, globalisation, information society, Internet, legacy media and privacy.
Keywords: Gazetecilik; İletişim; Sosyal Medya