Bilimsel dergilerin 7. sınıf öğrencilerinin bilimsel okuryazarlığına ve fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarına etkisinin araştırılması - Selim, Güliz (My University, 2013)
Bilimsel dergiler, toplumun fen okuryazarlığını geliştirir. Popüler bilim dergilerinin de bunda önemli bir payı vardır. Bu araştırmada Türkiye’de bilimsel dergilerin 7. sınıf öğrencilerinin hayatındaki yeri ve önemi araştırılmıştır. Bu kapsamda bilimsel dergilerin 7. sınıf öğrencilerinin bilimsel okuryazarlığına ve fen ve teknoloji dersine yönelik tutumuna etkisi çeşitli değişkenler açısından araştırılmıştır. Öğrencilerin hangi bilimsel dergileri takip ettiklerini belirlemek, takip ettiği bilimsel dergileri ne kadar sıklıkla aldıklarını öğrenmek, ailesinde bilimsel dergilerin ne kadar sıklıkla okunduğunu tespit etmek ve öğrencilerin cinsiyet, anne-baba öğrenim durumu vb demografik özelliklerini belirlemek amaçlı araştırmacı tarafından Öğrenci Tanıma Formu hazırlanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin bilimsel okuryazarlıklarını ölçmek maksadıyla Bilimsel Okuryazarlık Ölçeği ve fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla Fen ve Teknoloji Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada Türkiye’deki her yedi bölgeden birer büyükşehir seçilmiş ve seçilen bu şehirlerdeki birer devlet okuluna hazırlanan anketler gönderilip, bu okullardaki 7. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Böylece 7. sınıf öğrencilerinin bilimsel dergiler hakkındaki görüşleri ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarının; cinsiyet, okudukları okulların bulunduğu il, baba öğrenim durumu, ailelerinde bilimsel dergi takip etme durumu, öğrencilerin bazı bilimsel dergileri bilme durumu ve bazı bilimsel dergileri takip etme durumu değişkenleri bakımından farklılık gösterdiği; anne öğrenim durumu, takip ettiği bilimsel dergiyi alma durumu ve takip ettiği bilimsel dergiyi ilk olarak kimin tavsiye etmesi durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Öğrencilerin bilimsel okuryazarlık düzeylerinin; cinsiyet, okudukları okulun bulunduğu il, baba öğrenim durumu ve bazı bilimsel dergileri bilme ve takip etme durumlarına göre farklılık gösterdiği; ailelerinde bilimsel dergi okuma durumu, takip ettiği bilimsel dergiyi alma durumu ve takip ettiği bilimsel dergiyi ilk kimin tavsiye etmesi durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Araştırma sonucunda; öğrencilerin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumları ile bilimsel okuryazarlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna ek olarak öğrencilerin bilimsel dergileri çoğunlukla fen ve teknoloji dersi ile ilişkilendirdikleri görülmüştür. Anahtar Kavramlar: Bilim, Bilimsel Okuryazarlık, Bilimsel Dergiler, Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum.

Science magazines develop scientific literacy in society. But popular science magazines also have a significant share of this. In this study, the role and the place of the science magazines in Turkey in the life of the 7th grade students were investigated. In this concept, the effects of the science magazines on the scientific literacy and the attitudes towards the science and technology lesson of the 7th grade students were investigated in terms of various variables. Student Recognition Form was prepared by the researcher in order to determine which science magazines students follow, to learn how often they follow science magazines, to determine how often science magazines are read in the family and to determine the demographic characteristics such as the gender and parents' education level. Scientific Literacy Scale and the Science and Technology Lesson Attitude Scale are also used in the study. A city was elected in each of the seven regions in Turkey. Surveys which were prepared, were sent one public school in these cities and applied to 7th grade students at these schools. So, 7th grade students revealed their views on science magazines. The data was analyzed on the SPSS program. Results of the research revealed that there is a significant difference among levels of the students' attitudes towards science and technology lessons according to gender, the city where the school is in, the father’s education situation, the situation of reading science magazine in the families, the situation of the knowing and reading some science magazines but there isn’t significant difference among levels of the students’ attitude toward science and technology lessons according to mother’s education situation, buying the science magazine which is reading in the students and the first person who advice the science magazine to the students. In addition there is a significant difference among levels of the students’ scientific literacy according to gender, the city where the school is in, the father’s education situation, the situation of the knowing and reading some science magazines but there isn’t significant difference among levels of the students’ scientific literacy according to the situation of reading science magazine in the families, buying the science magazine which is reading in the students and the first person who advice the science magazine to the students. In the result of the research, a significant relationship between the levels of scientific literacy and students' attitudes towards science and technology courses was found. In addition to this, it has been seen that students were mostly made connections between science magazines and science and technology lesson. ence, Scientific Literacy, Science Magazines, The attitude towards Science and Technology Lesson
Keywords: Eğitim, İlk; Fen Bilimleri; Fen Öğretmenleri; Öğrenim ve Öğretim(İlk)