The chancing citizenship policies in the European union from a security perspective - Doğan, Filiz (My University, 2010)
“Changing Citizenship Policies in the European Union from a Security Perspective” (Güvenlik Açısından Avrupa Birliği’nde Değişen Vatandaşlık Politikaları) adlı bu yüksek lisans tezinin amacı Avrupa Birliği (AB) üye devletlerindeki güncel vatandaşlık politikalarını güvenlik olgusunu göz önüne alarak araştırmaktır. Bu çalışmada ilk olarak vatandaşlık kavramının teorik bir altyapısı çizilerek bazı temel Avrupa devletleri örneğinde belli vatandaşlık türleri incelenmiştir. Daha sonra Avrupa’da değişen vatandaşlık anlayışının tarihsel ve hukuksal boyutu Avrupa Birliği çerçevesinde ele alınmış, temel olarak günümüz Avrupa’sında güvenlik ve vatandaşlık ilişkisine yönelik çalışmalara odaklanılmıştır. Vatandaşlık kavramının Avrupa Birliği çerçevesinde detaylı olarak incelenmesi ve Birliğin önemli devletlerinden Fransa, Almanya ve İngiltere’nin iç politikasında vatandaşlık anlamında yaşanan değişimlerin sunumu ile çalışmamız Avrupa devletlerinin çoğunun son yıllarda ağırlıklı olarak güvenliği dikkate alarak vatandaşlık kavramını sorguladıkları ve şekillendirdikleri yönündeki görüşü ispat etmeye çalışmaktadır. Genel olarak Avrupa’daki vatandaşlık politikaları, AB içinde politik entegrasyonun yarattığı etki, uluslar arası hukukun getirdiği standartlar, ulus oluşumuyla ilgili endişeler ve gelenekler ile şekillenmektedir. Son yıllarda Avrupa’da küreselleşmeye bağlı olarak artan göç hareketleri, AB’nin Maastricht Antlaşması ile “Birlik Vatandaşlığı” tanımını oluşturması ve derinleşen güvenlik sorunu bu durumun tekrar gözden geçirilmesine yol açmış ve bu çalışmanın yapılmasına neden olmuştur. Bu çalışmada üç ana araştırma sorunu üzerinde durulmuştur. Bunlar “Vatandaşlığın temel dinamikleri göz önüne alındığında genel olarak Avrupa devletleri hangi vatandaşlık anlayışına sahiptir?”; “AB, kendi vatandaşlık politikalarını oluşturmada ne gibi gelişmeler göstermiştir?” ve “AB bazında devletlerin vatandaşlık politikalarındaki güncel dönüşümler nelerdir ve güvenlik nerde yer almaktadır?” soruları olarak gösterilebilir. Bu sorular konuya ilişkin yazın taraması, uzman görüşleri ve Konsey dokümanları ve Komisyon Raporları gibi resmi kaynakların incelenmesi ile yanıtlanmaya çalışılmıştır.

This master thesis, titled as “Changing Citizenship Policies in the European Union (EU) from a Security Perspective”, aims to research current citizenship policies in the EU member states with regard to security. In that research, by defining theoretical basis of citizenship concept, some citizenship regimes through the examples of some of the basic European states are examined. Then, changing understanding of citizenship in Europe is mentioned and the study mainly focuses on the relationship between security and citizenship in today’s Europe. Through a detailed research of the concept of citizenship within the EU context and presentation of the changes in France, Germany and Britain in the sense of citizenship, this study will try to reveal that many European states are interrogating and penetrating citizenship concept by paying attention to the security. Generally, citizenship policies in Europe have been shaped by the impact of political integration within the EU, by the standards in international law, by concerns about nation-building and traditions. In recent years, increasing migration movement, formation of “EU Citizenship” by the Maastricht Treaty and deepening question of security made the situation reviewed and become reasons of this study. This study is built upon three main research questions which are “Considering the basic dynamics of citizenship, generally which notion of citizenship do European states have”, “What kind of developments did EU make in order to build its own citizenship policies” and “What are the current transformations of the EU member states’ citizenship policies and where security is located in those policies”. In order to answer to those questions, articles and views of academics related with this subject were reviewed and official documents such as Presidency Council documents and Commission reports were examined.
Keywords: Avrupa Birliği_Vatandaşlık; Güvenlik; Siyaset ve Yönetim; Uluslararası İlişkiler