Gebze halkının sağlık hizmetlerini kullanımı ve sağlık kuruluşlarını tercih etme nedenlerinin belirlenmesi - Demirkıran, Kemal (My University, 2003)
İkibinli yıllarda sürekli ve süratli bir şekilde artan nüfus tüm ülkelerde kaynakların maksimum verim elde etmeye yönelik kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir.Modernleşme tüketimi artırırken, üretimi ve kaynakları aynı hızda artırmak mümkün olmamaktadır. Askeri alandan sonra en hızlı teknolojik gelişmeyi kaydeden sağlık sektöründe de hizmette maksimum verim tüm sağlık işletmeleri ve dolayısıyla sağlık politikalarının birinci amacı olacaktır. Doğru sağlık politikaları belirlemek için de sağlık hizmeti alanların istek, beklenti, memnuniyet ve görüşlerini tespit etmek ve bu konuda toplum katılımını sağlamak amacıyla araştırmalar yapmak gerekmektedir. Kocaeli ili Gebze ilçesinde Gebze halkının sağlık hizmetlerini kullanımı ve sağlık kuruluşlarını tercih etme nedenlerini belirlemek amacıyla planlanan bu araştırma kesitsel tipte bir araştırma olup Mart 2002-Mayıs 2002 tarihleri arasında rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 800 haneden görüşülen 760 haneye ait bilgilerle gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından düzenlenen anket formu aracılığıyla hane halkı başkanı, eşi veya cevap verebilecek bir yakını ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Görüşülen 760 haneye ait bilgiler ; hane özellikleri, demografik, sosyal ve ekonomik özellikler, hane halkının hastalıklar ile ilgili durumları, hane halkının sağlık kurum tercihleri ile ilgili durumları, sağlık hizmet ihtiyacı ile ödeme durumları arasındaki ilişki ve sağlık kuruluşları tercih nedenleri ana başlıkları altında değerlendirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde araştırmaya katılanlar arasında birinci basamak sağlık hizmetinde sağlık ocağı kullanımı yerine SSK ve Devlet hastanelerinin kullanıldığı, sağlık ocağı kullanımının diğer bölgelere oranla daha az olduğu, özel sağlık kuruluşu tercihlerinin yüksek olduğu, sağlık kurumunda iyi hizmet verilmesi ve hastaya iyi davranılıyor olmasının sağlık kuruluşu tercihinde birinci neden olduğu, acil durumda ilk başvurulan kurumun sosyal güvenceye göre değiştiği görülmektedir. In the new century, the rapid and continuous increase in population forced all countries to make use of sources at maximum utility. While modernization is increasing consumption, it is not possible to increase production and sources at the same speed.Also in health sector,which has made the fastest development after the military area, giving service at the most profitable and useful state will be the main object of all health institutions and their health policies. In order the determine right health policies, it is needed to make research to obtain information about the requests, expectations and opinions of people taking health services, and also to obtain participation of society. This cross-sectional type of research had been planned to evaluate the use of health services, and reasons for preferring health institutions of people living in Gebze district of Kocaeli. Research had been done with 800 randomly picked up families,but the results had beenshaped with 760 families that gave answers to questions. Data had been collected by a questionnaire which are prepared by the researcher. Questions had been asked to the leader of familiy, or his wife or a relative who could answer the questions, by face to face interwieving method. The information obtained from 760 families had been evaluated under main topics as; demographical, social and economical properties, the state of family about diseases, their choices about health institutions, the relation between health service necessity and solvency of family,and reasons for preferring health instutions. At the end after these results were evaluated; it is seen that for First-step health services SSK and state hospitals are more commonly preferred insteed of health centers, the usage of health centers is less than other districts, private health institutions are rather more preferential,the main reason for preferring health instutions is good service and well behaviour to the patient, and also in emergency the health institution is decided,according to social reasurence.
Keywords: Halk Sağlığı