Evli bireylerin internet kullanımının birbirleriyle olan iletişimlerine etkisi - Yazgan, Kamuran (My University, 2024)
İnternet evli bireyler arasında iletişime engel olur mu? Sorusundan hareketle çalışmamızın konusu belirlenmiştir. İnternetin yoğun kullanımı çiftlerin birbirlerini etkili dinlemelerini, birbirlerine saygı duymalarını, empati kurmalarını engeller mi? Yaş faktörü internet kullanım yoğunluğunu arttırmakta mıdır? Evlilikten alınan doyum internete olan yönelimi değiştirmekte midir? İnternet eşle geçirilen özel zamanları etkiler mi? Yoğun internet kullanımı eşler arasında çatışma durumu oluştur mu? soruları araştırmamıza ışık tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı, eşler arası iletişime internetin etkinisini incelemektir. Bu bağlamda odaklandığımız temel düşünceler internetin evli bireylerin hayatlarıyla iç içe geçmesi, kişilerdeki sosyal medya bağımlılığı, internetin eşler arası geçirilen zamanı engellemesidir. Aile birlik ve bütünlüğünün Türk kültüründe önemli bir yer teşkil etmesi kadın ve erkek arasında problem oluşturabilecek durumları fark etmelerini sağlayıp ilişkileri sağlıklı şekilde devam ettirebilmek için sorun oluşturabilecek durumları meydana çıkarmak olası yaşanabilecek sorunlara karşı çözüm sağlayabilir. Bu sayede iletişim, psikoloji, sosyoloji, tüketici ve aile bilimi gibi birçok disipline de ışık tuatabilir. Ayrıca çalışmamızın ulaşılmak istediği nokta, yoğun internet kullanımına karşı evli bireylerin internet kullanımına sınır koymalarının bilincinde olmalarını sağlamaktır. Bunlara ilaveten yöntemin daha sınırlı kişiye ulaşması ve katılımcı yaş grubunun ortalamasının 30 yaş üstü olması araştırmayı sınırlandırmış olabilir. Bu nedenle daha sonra yapılacak araştırmalarda internet olgusunun içerisinde sosyal medyanın ayrıca incelenmesi, anket yönteminin kullanılarak çok farklı yaş guruplarından daha fazla kitleye ulaşılması literatür de farklı sonuçların kazandıracağı görülmektedir. Varılan sonuçlar neticesinde evli bireylerin iletişim yeteneklerini arttırmak ve bilinçli internet kullanımı konusunda evli bireylere yönelik iletişim, psikoeğitim, teknoloji okuryazarlığı programları düzenlenebilir.

The subject of our study was determined based on the question: Does the internet prevent communication between married individuals? Does the intensive use of the internet prevent couples from listening to each other effectively, respecting each other, and empathizing? Does the age factor increase the intensity of internet use? Does the satisfaction from marriage change the tendency towards the internet? Does the internet affect the special times spent with the spouse? Does the intensive use of the internet create a conflict situation between the spouses? These questions shed light on our research. The purpose of this study is to examine the effect of the internet on communication between spouses. In this context, the main thoughts we focus on are the intertwining of the internet with the lives of married individuals, social media addiction in individuals, and the internet preventing time spent between spouses. The fact that family unity and integrity have an important place in Turkish culture allows women and men to realize the situations that may cause problems and to reveal the situations that may cause problems in order to continue their relationships in a healthy way, can provide solutions to possible problems. In this way, it can also shed light on many disciplines such as communication, psychology, sociology, consumer and family science. In addition, the point that our study aims to reach is to ensure that married individuals are aware of setting limits on their internet use against intensive internet use. In addition, the fact that the method reached a limited number of people and the average age group of participants was over 30 years old may have limited the research. Therefore, in future studies, it is seen that examining social media within the internet phenomenon separately and reaching a wider audience from different age groups using the survey method will yield different results in the literature. As a result of the results, communication, psychoeducation, and technology literacy programs can be organized for married individuals to increase their communication skills and conscious internet use.
The effect of married individuals' internet use on their communications with each other
Keywords: Aile; aile içi iletişim; Communication; communication barriers; communication between spouses; communication within the family; effective communication; Erkek-kadın ilişkileri; eşler arası iletişim; etkili iletişim; Family; Interpersonal communication; İletişim; iletişim engelleri Communication; internet; Kişilerarası iletişim; Kitle iletişim araçları; Man-woman relationships; Mass media; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri