İş Hukukunda ücretsiz izin - Otru, İzzet (My University, 2010)
İş hukukunda, işçinin belirli bir süre ücretten mahrum kaldığı buna karşın da işçinin iş görme borcunun bulunmadığı dönem, diğer unsurları da taşımak kaydıyla, ücretsiz izin olarak adlandırılmaktadır. Ücretsiz izinde işverene ait olan risk işçiye de yüklenmektedir. Bu durumda ücretsiz izne ilişkin ilke ve kurumların tespit edilmesi önem taşımaktadır. Ücretsiz izin, tarafların iradesinden doğabileceği gibi, kanundan da doğabilmektedir. Bu iki ücretsiz izin şeklinin birbiriyle ilişkisinde de kısmi farklılıklar vardır. Tarafların iradeleri ile ortaya çıkan ücretsiz izin, bir çeşit çalışma koşulu değişikliğidir ve bu kuruma ilişkin hükümler ücretsiz izin için de uygulanacaktır. Öte yandan iş güvencesi, feshin son çare olması ilkesi, askı teorisi, işveren temerrüdü gibi kavramlar da ücretsiz izinle ilişkili kavramlardır. Bu çalışmada ücretsiz izin döneminde, tarafların hakları ve borçları, ücretsiz izin sonrasında ücretsiz izinde geçen sürelerin kıdem v.b. haklara etkisi gibi konular değerlendirilmiş; ücretsiz izin uygulamasının taraf iradelerinden veya kanundan doğmasına göre ve ücretsiz izin teklifinin işçiden veya işverenden gelmesine göre ayrı ayrı sistematikleştirilerek incelenmiştir. cretsiz izin, ücretsiz iznin unsurları, iradi ücretsiz izin, de facto ücretsiz izin, çalışma koşulu değişikliği, askı teorisi.

In labour law, the period in which the the employee is devoid of wage compensation, while is not obliged with the duty to operate, with condition of having other necessary factors, is denominated as unpaid leave.During the unpaid leave, the risk factor concerning the employer, is offloaded also to the employee. On the basis of this fact, it is important to determine principles and institutions regarding unpaid leave.Unpaid leave can come into existence by the will of the parties as well as by legal provisions. There are also partial differencies between the relations of these two types of unpaid leave.Unpaid leave resulting by the will of the parties, should be considered as an alteration of labor conditions and according to this, all conditions regarding this institution should also be applied to unpaid leave.On the other hand, notions as; labor security, termination as a final solution, suspension theory, employer’s default are related to unpaid leave.This study aims to examine matters, such as rights and duties of the parties, the effect of the unpaid leave term on the employee’s rights, e.g. seniority right and etc.; by analyzing them systematically , in respect of resulting the unpaid leave from the parties’ will or legal provisions, as well as resulting from the employer’s proposal or employee’s proposal.
Keywords: İş Hukuku