Siyasal reklamlarda kullanılan iletişim stratejileri ve dini unsurların değerlendirilmesi: 2000-2007 Türkiye’deki genel seçimler - Çona, Başak (My University, 2009)
SİYASAL REKLAMLARDA KULLANILAN İLETİŞİM STRATEJİLERİ VE DİNİ UNSURLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: 2000 ve 2007 TÜRKİYE’DEKİ GENEL SEÇİMLER Günümüzün siyasal yaşamı gün geçtikçe karmaşıklaşmakta, beraberinde birbirinden farklı sorunları getirmektedir. Bu çok boytlu sorunlara, tek bir perspektiften bakarak çözüm bulmak ise imkansıza yakındır. Bu nedenledir ki zaman zaman farklı kavramların konusu siyasete kaymakta ve mevcut ya da ideal siyasal sistemi kapsamına almaktadır. Bu kavramlardan biri de pazarlamadır. Son yıllarda siyasal partiler tarafından da önemi anlaşılan pazarlama kavramı, gerek genel seçimler süresince gerekse iktidarın sahipliğinin devamını sağlayabilmek için etkili bir silah olarak algılanmaktadır. Siyasal partiler oy verme kararında yönlendirici olabilmek adına pazarlama enstrümanlarını kullanarak siyasal mesajlarını sözel ya da görsel dille seçmene ulaştırmaktadırlar. Bu mesajlar ekonomi, eğitim ya da farklı bir konu ile ilgili olabilmektedir. Bu çalışmanın konusunu da siyasal pazarlama yöntemlerinde dini sembollerin ve göstergelerin kullanım biçimi oluşturmaktadır. Bu bağlamda 2002 ve 2007 yıllarında yapılan genel seçimlere katılan siyasal partilere ait örnekler incelenmiştir.

ANALYSIS OF COMMUNICATION STRATEGIES AND RELIGOUS SYMBOLS IN POLITICAL ADVERTISING: 2002 AND 2007 TURKEY GENERAL ELECTIONS Today’s political life is becoming more complex every day and bringing different problems with itself. These multi-dimensional problems can not be solved with single sided approach and analysis. This is the main reason why different concepts and subjects relate with politics and should be considered when available or ideal political systems are analyzed. Marketing is one of these concepts. In recent years, political parties have realized importance of marketing in politics and used it as a powerful weapon to be elected or to protect their position as a ruling party. Political parties utilize marketing instruments to deliver their political messages verbally or visually to affect voters’ desicion. These messages can be related with economics, education or other topics. This study focuses on how religious symbols are used in political marketing campaigns. 2002 and 2007 general elections are analyzed in this context. politics, marketing, religion, symbol
Keywords: Din_İletişim; Genel Seçimler; Reklam ve Tanıtım_Siyaset ve Yönetim; Siyaset ve Yönetim_İletişim