Kanunen kabul edilmeyen giderlerin analizi - Yıldırım, A. Ercan (My University, 2003)
Muhasebe tekniği açısından işletme malvarlığında eksilmeye neden olan ancak karşılığında girdi teşkil edecek mal veya hizmet girişi sağlamayan harcamalar gerçek anlamda giderleri oluşturmaktadır. Oysa, vergi kanunlarının uygulanması aşamasında bu giderlerin kanunen kabul edilen gider mi, yoksa kanunen kabul edilmeyen gider mi olduğu önem taşımaktadır. Özünde işletme bünyesinden çıkarak malvarlığında bir azalış sonucunu doğuran giderin bir kısmının kabul edilmesi, diğer kısmının ise gider olarak kabul edilmemesi ekonomik gerçekle bağdaşmamaktadır. Ancak işletme giderlerin kanunen kabul edilen-kanunen kabul edilmeyen şeklindeki ayırımı vergi kanunlarının uygulanmasından doğan bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk vergi mevzuatında gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde indirim konusu yapılabilecek giderler sınırlandırılmıştır. Bir kısım giderlerin vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılmasına izin verilirken, diğer bir kısım giderlerin gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirimi kabul edilmemiştir. Çalışmada kanunen kabul edilen ve edilmeyen giderlere ilişkin özel hükümlerin yer aldığı Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç ve kurum kazancının tespiti ile sınırlı olmak üzere Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bağlantılı hükümlerle birlikte irdelenmiş, konuya ilişkin olarak tereddüt yaratan hususlar örnek verilmek suretiyle açıklanmaya çalışılmıştır. İşletmelerin vergi matrahının fiktif olarak artmasına önlemek ve mali yapılarını güçlendirebilmek amacıyla enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmelidir. Ülke yurttaşlarının vergi mükellefi durumuna getirilmesinin önemli bir ayağı olarak yapılan her türlü gerçek giderin gerek işletme hesaplarında gerekse birey beyanlarında indirim konusu yapılabilmesi hususu bir an önce yaşama geçirilmelidir. Bununla bağlantılı olarak Uluslararası Muhasebe Standartları'nda ve diğer bir çok ülkenin muhasebe standartlarında yer alan

From the view of accounting technique, the expenditures which reduce the property of the corporation but do not provide any commodity or service entry are real expenses. But according to the tax laws, there is one more important point, which is; are these expenses, accepted as expense by the tax laws.Separating expenses by this way doesn't get along with the economic reality. But this separation is a result of the application of tax laws. In the Turkish tax system, while determining the income and corporate tax basis, the expenses, which can be considered as a reduction concept are classified. This law permits some expenses to be reduced while prohibiting some of them to be reduced, from the tax basis. In this study the tax law is analyzed with this view and examples are given for sitiations, which make hesitation. To present the increases in tax basis and to strengthen the financial structure of the corporations the inflationary accounting must be applied besides, the deferred tax concept must be considered as a standard in Turkey like many of the other country's accounting standards.
Keywords: Muhasebe; Vergi Hukuku