Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve Türkiye açısından bir değerlendirme - Türkmen, Sibel Yılmaz (My University, 2006)
Doğrudan yabancı yatırımlar (DYY), özellikle son yıllarda uluslararası anlamda oldukça tercih edilen bir sermaye transfer etme yoludur. DYY gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gelişimini finanse etmekte, özellikle gelişmekte olan ülkelere yeni teknoloji, yönetim teknikleri ve yeni pazarlara giriş yolu ile katkı sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda DYY giderek artmış, 2005 yılında DYY girişi 916 milyar ABD Dolar’ ına ulaşmıştır. Türkiye; Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu ülkeleri arasında bir geçit olma konumunda olmasına rağmen, DYY’ı ülkeye çekmek açısından, bu bölgesel avantajını yeterince kullanamamıştır. 1954’ten 1980’e kadar olan toplam DYY 228 milyon ABD Doları’nı aşamamışken, son yıllarda yapılan atılımlarla bu rakam yükselmiş, 2005 yılındaki DYY 9,8 milyar ABD Doları’na erişmiştir. Bu çalışmada 1990 ve 2006 yılları arasında Türkiye’deki DYY incelenmiştir. Kullanılan regresyon analizi yardımı ile DYY ve bazı ekonomik faktörlerin ( Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, Dış Ticaret Hacmi, Döviz Kuru, Dış Borçlar, İç Borçlar, Enflasyon Oranı, Ortalama Ücret ve Politik Etki (Türkiye’ye verilen kredi notları)) DYY’ı etkileme durumu üzerinde çalışılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, Dış Ticaret Hacmi, Ücret ve Politik Etki, DYY oranını önemli düzeyde etkilemekte ve açıklamaktadır.

Foreign direct investment (FDI) has been a form of international capital transfer over the last years. FDI provides developped and developping countries financing their growth and especially for developping countries it brings new technologies, management techniques, and market access as well. Over the last few decades FDI kept increasing. Thus in 2005 FDI inflows are 916 billion USD. Turkey has a geografically perfect position as a gateway between Europe, Central Asia and Middle East. In spite of this regional opportunity, Turkey could not manage to increase FDI to the expected level until the last years. While the total FDI of Turkey between 1954 and 1980 was below 228 million USD, in 2005 FDI reached 9,8 billion USD. In this study, FDI in Turkey is tried to explain comparatively. By using regression analysis, FDI between 1990 and 2006 and the factors that affect FDI (Gross National Product, Foreign Trade Volume, Exchange Rate, External Debt, Internal Debt, Inflation Rate, Labor Cost (Average), Political Effect (Credit rates of Turkey)) has been examined. According the result of the analysis FDI is mostly affected by Gross National Product, Foreign Trade Volume, Labor Cost and Political Effect.
Keywords: Ekonomik Büyüme_Türkiye; Muhasebe; Türkiye_Yabancı Sermaye Yatırımları; Yabancı Sermaye Yatırımları_Türkiye