Futbol kulüplerinin kurumsal iletişim açısından sosyal medya kullanımı : Türkiye'deki dört büyük spor kulübünün incelenmesi - Gümüş, Samet (My University, 2019)
Bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin iletişim faaliyetlerine yansımasıyla beraber, kurumların gerçekleştirdiği kurumsal iletişim yöntemlerinde önemli bir gelişim ve değişim yaşanmıştır. Web teknolojilerindeki yeniliklerle birlikte ortaya çıkan sosyal medya olgusu kurumların kolay, hızlı, az maliyetli, geniş kitlelere hitap etmesi ve kendi kontrolünde olmasıyla dolayısıyla popüler hale gelmiştir.Spor kulüpleri taraftarları, hedef kitleleri ve paydaşlarıyla iletişime geçmek için sosyal medya platformlarını kullanmakta ve iletişim faaliyetlerini geleneksel medyadan yeni iletişim teknolojilerinin bir sonucu olan sosyal medyaya taşımaktadır.Çalışma kapsamında borsada işlem gören, yönetim, planlama ve organizasyon faaliyetleri önceden belirlenen ve kanunlar çevresinde oluşturulan iş akışına sahip, Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinde taraftarı bulunan ve bilinirliği olan dört büyük spor kulübünün olarak adlandırılan Beşiktaş Jimnastik, Kulübü, Fenerbahçe Spor Kulübü, Galatasaray Spor Kulübü ve Trabzonspor Kulübü'nün sosyal medya kullanımı incelenmiştir. Nitel veri analiz derinlemesine mülakat ile bulgular elde edilmiştir. Betimsel analiz kullanılarak bulgular değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda dört büyük spor kulübünün sosyal medyayı kullanma amacı ve şeklinin farklı olduğu elde edilmiştir.

As the developments in computer and internet technologies are reflected in the communication activities, there has been a significant development and change in the corporate communication methods realized by the institutions. The phenomenon of social media, which emerged with the innovations in web technologies, has become popular as corporations are easy, fast, cost-effective, appealing to large audiences and are under their own control.Sports clubs also use social media platforms to communicate with their supporters, target groups and stakeholders, and move their communication activities from traditional media to social media, which is the result of new communication technologies.Traded management in the stock market under study, planning and predetermined organization activities and has workflow built around the law, Turkey and found supporters in various parts of the world, and awareness of the four major sports, called the club Besiktas Gymnastics Club, Fenerbahçe Sports Club, Galatasaray Sports Club and Trabzonspor Club's social media usage were examined. Findings were obtained by qualitative data analysis program Nvivo and in-depth interviews and findings were evaluated using descriptive analysis. As a result of the study that the four major sports clubs differ in their purpose and manner in using social media.
Keywords: Athletic clubs; Besiktas; Beşiktaş; Communication; Corporate Communication; Fenerbahce; Fenerbahçe; Football; Futbol; Galatasaray; Gazetecilik; İletişim; Journalism; Kurumsal İletişim; Media; Medya; Social Media; Sosyal Medya; Spor; Spor kulüpleri; Trabzonspor; Trabzonspor Sports; Turkey; Türkiye