Yeni medya ve televizyon izleme pratiklerinin dönüşümü - Mallı, Esen (My University, 2019)
Günümüzde internet teknolojisinin gelişimi ve yeni medya teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte televizyon izleme pratikleri dönüşüme uğramış ve yeni bir boyut kazanmıştır. Yeni medya ve geleneksel medya arasındaki sınırların belirsizleşmesine zemin hazırlayan yöndeşme olgusu, izleme pratiklerinin dönüşümü üzerinde de etkili olmaktadır. Bununla birlikte dijital araçlar üzerinden internete erişim imkânının artması, yeni medya teknolojilerinin gelişimi ve kullanım kolaylıkları, televizyon izleme pratiğini geleneksel ev ortamından çıkararak kullanıcıların/ izleyicilerin istedikleri zamanda ve mekânda ve istedikleri biçimde gerçekleştirebilmelerini sağlamaktadır. Bu çalışmanın temel hedefi; yeni medya teknolojileri ile birlikte televizyon izleme pratiklerini dönüşmeye başladığına dikkat çekerek, bu dönüşümün aldığı boyutlara yönelik yanıtlar aranmaktadır. Bu bağlamda, 1 Ocak - 31 Ocak 2019 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden 25 öğrenci ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. İnceleme sonucu elde edilen veriler nitel araştırma veri analizine uygun olarak incelenmiştir. Yeni medya teknolojileri üzerinden televizyon içeriklerine erişim imkânının sağlanmasıyla birlikte, televizyon izlemek içinIIgeleneksel televizyon aygıtına olan bağlılığın ortadan kalktığı saptanmıştır. Bununla birlikte, bu teknolojiler üzerinden televizyon içeriklerine, istenilen zamanda, mekânda ve istenilen biçimde erişim imkânı sonucunda farklı izleme pratiklerinin (bireysel olarak, binge-watching pratiği, eş zamanlı izleme pratikleri gibi) gerçekleştirilebildiği sonucuna varılmıştır. Bu doğrultuda, geleneksel televizyon aygıtı ile birlikte yeni medya teknolojilerinin de televizyon içeriklerini izlemek için sıklıkla kullanıldığı sonucuna varılmıştır.

Nowadays, with the development of internet technology and the emergence of new media technologies, television viewing practices have been transformed and gained a new dimension. The concept of convergence, which prepares the ground for the ambiguity of the boundaries between new media and traditional media, is also influential on the transformation of the viewing practices. In addition of this, increasing availability to access the internet via digital tools, development and ease of use of new media technologies; remove the television viewing practice from the traditional home environment and allows users / viewers to carry out viewing practices at any time, place and in any way they want. The main objective of this study is to seek answers to the questions regarding the dimensions of this transformation by pointing out that television viewing practices have started to evolve along with the new media technologies. In this regard, in-depth interviews were conducted with 25 students from Marmara University Communication Faculty between January 1 and January 31, 2019.The data obtained as a result of the examination were examined in accordance with the qualitative research data analysis. With the availability of access to television content via new media technologies, it has been found that the dependence on the traditional television devicesIVfor television watching has disappeared. In addition to this, it has been concluded that different viewing practices (such as individually, binge-watching practice, simultaneous viewing practices) can be conducted as a result of availability to access television contents at desired time, place and any way via these technologies. Accordingly, it has been concluded that new media technologies are also frequently used to view television content along with traditional television devices.
Keywords: Binge-Watching; Convergence; Eş Zamanlı İzleme Pratikleri Television; Katılımcı Kültür; Media; Medya; New Media; Participatory Culture; Simultaneous Viewing Practices; Television broadcasting; Televizyon; Televizyon yayıncılığı; Yeni Medya; Yöndeşme